Specialty Coffee Association

IRAN
 

داستان دوم : توسعه و قلمروهای جدید قهوه


داستان دوم : توسعه و قلمروهای جدید قهوه


نهایتا انحصار طلبی  ترکها نتیجه عکس داد.

در سال 1600 میلادی فردی به نام بابا بودان که برای انجام مناسک حج از هندوستان به شبه جزیره عربستان سفر کرده بود ، هفت عدد دانه قهوه را به دور کمرش بسته و با موفقیت از یمن خارج شد. برای اولین بار دانه های قهوه در جنوب هندوستان و در کوههای میسورکاشته شدند .

در سال 1616 میلادی هلندی ها که سردمدار تجارت دریایی بودند ، توانستد قلمه هایی از قهوه را از شهر عدن به آمستردام برده و در باغ سلطنتی نگهداری کنند . در سالهای 1658 هلندی ها با استفاده از قلمه های جدید رشد یافته در باغ سلطنتی آمستردام ، شروع به کاشت قهوه در منطقه سیلان نمودند.

در سال 1699 پای هلندی های علاقمند به گسترش مزارع قهوه ، به اندونزی باز شد. قلمه های قهوه از مالابار هند به جاوا ، سوماترا ، سلب، تیمور، بالی و دیگر جزایر اندونزی برده و کاشته شدند.

در همان سال ها اولین مرکز تحقیقاتی قهوه را در منتهی الیه شرق جزیره جاوا بنا نهادند که هنوز پابرجاست.

ثمره این همه تلاش هلندی ها منجر به این گشت که برای سالهای متمادی ، قیمت گزاری جهانی قهوه براساس تولید و عرضه سالانه قهوه کمپانی هند شرقی هلند صورت می گرفت .

در سالهای 1700 میلادی قهوه های جاوا و موکا رایج ترین و مشهورترین قهوه های جهان بودند و امروزه هم شنیدن این دو اسم ، نوشیدنی سیاه را در ذهنمان تداعی می نماید.

با توجه به تفاوت های عمده نوشیدنی قهوه با دیگر نوشیدنی ها ی رایج آن دوره ، اروپائیان در ابتدا نمی دانستند باید با قهوه چه کارهایی انجام دهند.

در سال 1610 شاعر انگلیسی سرجورج ساندیز ، در مورد عادات قهوه نوشی نوشت : ترکها بیشتر اوقات روزشان را صرف حرف زدن و نوشیدنی سیاهی می کنند که مثل دوده سیاه است و طعم خوشایندی هم ندارد.

او اضافه می کند : اگرچه ترکها معتقدند که این نوشیدنی نشاط بخش است و به هضم غذا کمک می کند .

بالاخره اروپائیان قهوه را با صبوری قبول کردند .


·      قهوه و پاپ کلمنت هشتم

کشیشان نزدیک به پاپ برنامه ای را ترتیب دادند که در آن پاپ کلمنت هشتم به عنوان رهبر مذهبی اروپا برای اولین بار قهوه را بیازماید. طبق برنامه تنظیم شده پاپ باید قهوه را بنوشد و آن را نامطبوع، نامناسب و شراب شیطان نامیده و مسیحیون را از نوشیدن آن نهی کند .

پاپ کلمنت هشتم قهوه را نوشید، لبخندی زد و گفت : چرا این شراب شیطان اینقدر دلپذیر است ؟ حیف است اجازه دهیم کفار این نوشیدنی خارق العاده را فقط خودشان مصرف کنند. ما باید شیطان را گول بزنیم و با غسل تعمید قهوه را نوشیدنی رسمی مسیحیت نماییم .

پاپ کلمنت هشتم در سال 1605 از دنیا رفت.

در نیمه اول قرن هفدهم قهوه برای اروپائیان هنوز نوشیدنی عجیب و ناشناخته ای بود. مانند دیگر مواد کمیاب آن دوره چون شکر ، کاکائو و چای که بعنوان دارو و در طبقه اشراف مورد استفاده قرار می گرفتند.

به مرور و در نیمه دوم قرن مصرف قهوه با درک منافع اجتماعی آن گسترش بیشتری یافت .

درسال 1650 قهوه در کنار لیموناد در خیابانهای ایتالیا توسط اکواسدراتاجو Aquacedratajo فروخته می شد. اولین قهوه خانه در سال 1683 در ونیز افتتاح گردید و نامش را برای نوشیدنی که سرو میکرد Caffe نامیدند.

چندی نگذشت که هویت فرهنگی قهوه خانه ها خود به خود شکل گرفت. اوقات خوش همنشینی با دوستان ، گفتگوهای داغ و غذاهای دلپذیر فرم کامل تری به فر هنگ قهوه نوشی داد.




معرفی قهوه به فرانسویان توسط سلیمان آقا سفیر عثمانی در فرانسه در دوره پادشاهی لوئی چهاردهم  صورت گرفت. به دستور او در شروع ، قهوه در مهمانیهای مجلل پاریسی با بهترین کیفیت و همچنین رعایت اصول حرفه ای سرو می گردید.

او به خوبی می دانست اشراف پاریسی سردمدار نوآوری های اجتماعی هستند و اگر به چیزی علاقمند شوند، دیگر طبقات جامعه نیز آن را دنبال خواهند نمود.

سلیمان آقا محلی را نیز برای معرفی قهوه در پاریس بنا نهاد و برای جذابیت بیشتر از لباسهای سنتی و هنر معماری عثمانی استفاده نمود . خانم های پاریسی را به این محل دعوت می نمود و برای آنها مراسم سنتی تهیه و سرو قهوه را اجرا می کرد.

مورخین معتقدند که تحت تاثیر فعالیتهای فرهنگی سلیمان آقا ، نه تنها قهوه بلکه استفاده از شال ، دستار و عمامه در مدهای پاریسی و استفاده از فرش و قالیچه در منازل اروپائیان رایج گردید .

برنامه معرفی قهوه به فرانسویان توسط سلیمان آقا با مشکلاتی نیز روبرو گردید.

قهوه محصولی وارداتی بود و پادشاه فرانسه ترجیح میداد که فرانسویان شراب بنوشند. نوشیدن قهوه با منافع پادشاه در منافات بود.

به دستور لوئی چهاردهم ، پزشکان فرانسوی ماموریت یافتند تا مصرف قهوه را برای بدن مضر معرفی نمایند . پزشکان اعلام کردند : مصرف این نوشیدنی ذائقه شما را برای لذت بردن از شراب از بین می برد. مصرف قهوه باعث خشکی و پیچیدگی نخاع و نهایتا به فرسودگی و ناتوانی فیزیکی منجر می شود.

اگرچه شش سال بعد دکتر فیلیپ سیلوستر دوفور کتاب جامعی در دفاع از قهوه نوشت . همچنین در سال 1696 ، دکترهای پاریسی قهوه را به عنوان دارویی ضد یبوست و برای تقویت روده پایینی تجویز می کردند.

 

ادامه دارد...

 

رضا حواله دار

  

 

 

 


اخبار

موقعیت و محیط آموزشی
موقعيت و محيط آموزشی هر دو از عوامل بسيار مؤثر در يادگيرى هستند.منظور ما از محيط ممکن است هویت فيزيکى مکان آموزشی باشد، مانند نور، هوا، تجهيزات و امک...


تغییرات مهم چگونه رخ می دهند؟
وقتی یک تخم مرغ با نیرویی خارجی شکسته می شود یک زندگی پایان می یابد.وقتی یک تخم مرغ با نیرویی داخلی شکسته می شود یک زندگی آغاز می شود.تغییرات مهم همیش...


برای کمک جمع شویم Come together
در كشورهاى توسعه يافته ، ايده جديدى براى كمك به كافه هاى بحران زده از كرونا در حال شكل گيرى است . افراد خلاق با تشكيل گروههاى داوطلب به درخواست كمك از...


دوره آموزشی کاردان قهوه Barista/ Coffeologist
دوره آموزشی کاردان قهوهCoffeologist; /; Barista;مجری : خانه قهوه تخصصی ایرانوب سایت : www.scairan.irمهارت هایی که شما در طی دوره باریستا " کاردان قه...


مراسم اهداء گواهینامه های دوره پانزدهم کاردان قهوه
پانزدهمین آئین اهداء گواهینامه به هنرجویان خانه قهوه تخصصی;با حضور جمعی از هنرجویان و اعضاء در این مرکز برگزار;;گردید;.;با آرزوی سلامتی و موفقیت روز ا...


مقالات

چگونه کیفیت دانه های سبز قهوه روی نمودار برشته کاری تاثیر می گذارد
;بعنوان یک علاقمند و یا یک متخصص قهوه شما احتمالا مطالب زیادی را پیرامون برشته کاری قهوه مطالعه کرده اید ، با این حال موردی که من یافته ام بطور خلاص...


گیاه شناسی قهوه The botany of coffee
انسان از دیر باز به گیاهان; علاقه و وابستگی داشته است.;از گیاهان به عنوان غذا، سرپناه، پوشش و مصالح برای ساختن ابزار بهره می گرفته. هم چنین توانست...


طیف رنگ بندی در دانه سبز قهوه و تاثیر آن بر نمودار برشته کاری- قسمت اول
;چگونه رنگ دانه های سبز قهوه روی نمودار برشته کاری تاثیر می گذارد فاکتورها و عوامل بسیار زیادی در هنگام چیدن ، خشک کردن ، پوست کندن و درجه بندی دانه ...


حقایقی در مورد قهوه بدون کافئین
کافئینCaffeine;یک ماده شیمیایی خوراکی است که درگیاهان مختلفی ازجمله;قهوه،;کاکائو،;کولا;و;چای;یافت می‌شود و نوعی داروی محرک است که می‌تواند از;خوابید...


نوآوری شرکت کافک در تهیه فیلترهای کاغذی قهوه
شرکت تجهیزات قهوه کافک ژاپن نسل جدیدی از فیلتر های کاغذی را طراحی و به بازار ارائه نموده است . شرکت کافک Cafec طراح و سازنده ;انواع دستگاه های قهوه...


مزرعه

تولید گیاه قهوه
کاشت و تکثیر درخت قهوه;در روش سنتی کاشت قهوه در آغاز فصل بارندگی ۲۰ دانه قهوه در هر حفره کاشته می شود.; در این روش باعث از بین رفتن ۵۰ درصد پتانسیل ...


خشک کردن قهوه با ابزار مکانیکی Mechanical Drying Process *
الف) دستگاه خشک کن عمودی;;در این دستگاه دانه های قهوه بر اساس خارج شدن هوای گرم از پایین دستگاه به سمت بالا حرکت می کنند و این جریان باعث خشک شدن د...


شستشو و جداسازی درون حوضچه غوطه وری Flotation Tank and Sorting
دراین مرحله گیلاسهایی که جمع آوری شده اند درون حوضچه های آب قرار می گیرند ، آنهایی که شناور هستند وروی آب قرار می گیرند از آنهایی که به عمق رفته اند...


طرح های مختلف کاشت در مزارع قهوه Coffee plantation Layout
کاشت گیاهان قهوه بصورت نرمال در قالب اشکال هندسی در زمین صورت می گیرد ، بطوریکه;کشاورز اطمینان حاصل کند که هر گیاه فضای کافی برای رشد دارد و همچنین د...


ارزش گذاری مقایسه ای Green bean Equivalent
اصطلاحی است که برای اهداف آماری توسط موسسه بین المللی قهوه معرفی شده است.برای داشتن 60 کیلوگرم قهوه سبز;120 کیلوگرم گیلاس خشک; مورد نیاز است.برای دا...


تجارت

واردات قهوه سبز از کشورهای مبدا Importing Green Coffee Bean *
تنها دانه های قهوه سبز خامی می توان به کشور وارد کنید که در کشور مبدا تمامی مراحل مختلف فراوری و آماده سازی جهت صادرات را گذرانده باشند.به طور معمول ...


دسته بندی دانه های قهوه براساس اندازه Size Classification of green Coffee*
دانه های قهوه سبز نه تنها براساس خاستگاه ، موقعیت جغرافیایی ، گونه و طبقه بندی بر اساس عیوب ، معامله می شوند ، بلکه سایز و اندازه انها در پروسه فروش ...


بسته بندی قهوه سبز Coffee bag *
به طور متوسط وزن هر کیسه دانه قهوه سبز 60 کیلوگرم می باشد (برزیل) ، هر چند که در استرالیا کیسه هایی با وزن 20 کیلو گرم و همچنین در گویانا و گوادلوپ ...


مقیاس آگترون < Agtron Scale > چیست؟ *
ممکن است شما افرادی را دیده باشید که در رابطه با رنگ برشتهکاری قهوه بحث میکنند. هنگام بحث کردن در رابطه با رنگ قهوه،در حقیقت منظور روشنی و تیرگی قهوه ...


رکورد جدید 803 دلار برای 450 گرم قهوه پاناما گیشا فراوری خشک *
بالاترین قیمت برای قهوه سبز در پاناما با 803 دلار برای هر 450 گرم است. این قهوه از گونه عربیکای گیشا بوده و در مزرعه فامیلی لاماستوس در منطقة بوکوئت ک...


کتاب

فرنچ پرس French Press
یکی از دستگاه‌های بسیار قدیمی و مرسوم برای دم کردن قهوه است. در دهه‌ی 1840 میلادی هنوز فرنچ پرسی بدین صورت وجود نداشت اما ایده‌ی اختراع دستگاهی ...


قهوه ساز ناپولیتن فیلیپ Neapolitan coffee maker
6-4- قهوه ساز ناپولیتن فیلیپ قهوه‌جوش ناپولیتن بعضی‌ اوقات قهوه ساز دو طرفه نامیده می‌شود که نشان می دهد که این دستگاه چگونه کار می کند . ...


قسمت 25-5- قهوه ساز وکیوم پات
این ﻗﻬﻮه ﺟﻮش که ظاهری شبیه; یک ﺳﺎﻋﺖ شنی دارد، از 3 قسمت اصلی تشکیل شده که بر روي ﻫﻢ ﺳﻮار میﺷﻮند.قسمت زیرین، ﻣﺤﻔﻈـﻪ شیشه ای است که در آن آب می ریزند و ...


پرکولاتور perculator
این دستگاه شامل محفظه‌ای برای جوشیدن آب، محفظه که فیلتر درون آن قرار گرفته و قهوه آسیاب شده را در درون آن می‌ریزیم است. در این روش آب در حال جوش به در...


قهوه ترک ایبریک/ ترکی/ گریک Turkish coffee
این ﻣﺘﺪ با اسامی بسیاری معرفی می شود که مشهورترین آنها می تواند قهوه ترک و یا قهوه گریک باشدوبا ریختن قهوه ای;که بصورت آردي آسیاب شده وآب بطور همز...


واژه نامه قهوه

کاتیمور Catimor
;گروهی از نژاد پرورش یافته خالص که منشاء آنها از آمیزش متقاطع بین هیبریدهای Timor ;و Caturra می باشد.این گیاه از سال 1980 انتشار یافته است ، دارای مح...


کچوای Catuai
گونهای از قهوه ,;نژاد پرورش یافته خالص بوسیله انستیتو; (IAC); در برزیل ، منشاء ;catuai ;;مربوط به هیبرید بین : mundo novo ;و cuturra ی زرد می باشد ،...


کاتورا Caturra
یک موتانت خالص کوتاه قد از بوربون قرمزو یا زردرنگ که دارای میان گروهای کوتاه می باشد و در سال 1937 در برزیل یافت شد.دارای تولید محصول بالا، برگها و ...


کراسCross
در کشاورزی قهوه ,;پرورش مصنوعی دو گونه یاواریته متفاوت که نتیجه آن فرزندانی است که حامل بخشی از مواد ژنتیکی والدین خود هستند. والدینی که در اینجا است...


کولتیوارCultivar
کشت انواع گونه های اصیل بوسیله دخالت انسان ، این کار را می توان از میان گونه هایی که کشت شده اند انتخاب کرد و یا از میان جمعیت وحشی. این عده گیاهانی ...