Specialty Coffee Association

IRAN
 

7 فنجان در روز متوسط مصرف قهوه فنلاندیها *


7 فنجان در روز متوسط مصرف قهوه فنلاندیها *

فنلاندی ها رکورددار مصرف قهوه در جهان می باشند . این مردم مصرفی معادل 16 کیلو قهوه در سال یا متوسط 7تا 9 فنجان قهوه را در روز دارند . 
حتما این سوال به ذهن شما میرسد که آمار این مقوله به چه نحوی محاسبه می شود، در آخرین آمار اعلام شده توسط سازمان جهانی ، مصرف سرانه قهوه فنلاندیها 16 کیلو در سال اعلام گردیده است . 
شاید بپرسید 16 کیلو گرم مصرف سرانه قهوه یعنی چی ؟
با یک حساب ساده اگر 16000 گرم را تقسیم بر 7 گرم قهوه مورد نیاز برای تهیه یک فنجان قهوه کنیم و سپس عدد بدست آمده را تقسیم بر 365 ( تعداد روزهای سال ) کنیم ، به تعداد 7 فنجان میرسیم که این عدد میزان مصرف متوسط یک فنلاندی در روز است . 
 
حتما از خودتان می پرسید ، ما چقدر قهوه مصرف می کنیم ؟ 
متاسفانه محاسبه این موضوع در کشور ما با توجه به عدم دسترسی به آمار و ارقام صحیح و دقیق ممکن نیست  ولی مصرف چیزی بین 50 تا 70 گرم در سال تخمین زده می شود .
برای من به عنوان یک فعال آموزشی ، تحقیقاتی در زمینه قهوه در ایران ،درک و لمس این موضوع  که چرا و چگونه این نوع ارتباط تنگاتنگ  بین فنلاندیها و قهوه به وجود آمده بسیار جذاب است .شاید بتوان با درک عمیق این رابطه به شرایط فعلی قهوه ایران نیز کمک نمود .
 
با توجه به این هدف و به پیشنهاد دوست گرامی آقای Harri Kamarainen  سفیر محترم فنلاند در ایران ، راهی سفری چند روزه به کشور فنلاند شدیم .
فنلاندیها مردمانی پیچیده نیستند شما با کمی تجربه مردم شناسی جهانی و تسلط به زبان به راحتی و به سرعت می توانید آنها را بشناسید . فنلاندی ها مردمانی بسیار مودب ، با فرهنگ و سخت کوش هستند . اکثراً به زبان انگلیسی مسلط بوده و بسیار با حوصله به سوال شما پاسخ  می دهند. در هلسینکی می توانید به راحتی سر صحبت را با هر ناآشنایی بازکنید و مطمئن باشید هربار پاسخهای کامل ، جذاب و قانع کننده دریافت خواهید کرد .
 
موضوع مقایسه ایران عزیزمان با حدود 80 میلیون نفر جمعیت  و مصرف سرانه قهوه حدود 50 گرم در سال با فنلاند 7 میلیونی با مصرف سرانه قهوه 16 کیلوگرم در سال می توانست نکات جالب و آموزنده ای را برای ما به ارمغان بیاورد . در این سفر سعی کردیم با گفتگو با گروههای مختلف مردم به نقش قهوه در زندگی روزمره شان آگاه شویم .
در یک قاعده کلی ، در تمام جوامع عموم مردم توضیح قابل قبول و کاملی برای مصرف زیاد نوع خاصی از محصول در آن جامعه ندارند. ولی با اطلاعات جمع شده از عموم و کامل نمودن آن با مطالعات تاریخی ، جغرافیایی می توان به نتایج شفاف و دقیقی دست یافت.
مثلا اگر از یک ایرانی بپرسید چرا به این میزان برنج مصرف میکنید و یا همین سوال را در مورد قهوه از یک فنلاندی بپرسید هر دو پاسخ می دهند که ما این محصولات را دوست داریم و با ذائقه ما هماهنگ است .
ولی در واقع عوامل دیگری از قبیل نقش استراتژیک محصول در زندگی روزمره ، عرصه مناسب و گسترده کالا در گذر زمان ، دسترسی مناسب برای اقشار جامعه و بسیاری عوامل دیگر به تغییر ذائقه مردم به سمت محصول جدید و ساخت و گسترش زیر ساخت مصرفی کمک شایانی کرده است .
 
با گفتگوهایی که با فنلاندیها داشتیم ، به عوامل متعدد که باعث رشد و گسترش مصرف قهوه می شود برخوردیم که مهمترین عوامل را به شرح کوتاه خدمتان عرض می کنیم :
 
عوامل محیطی و آب و هوایی در مصرف قهوه :
با توجه به وضعیت آب و هوایی نسبتاً سرد و شبهای طولانی نواحی قطبی ، قهوه با توجه به خصوصیات بارز اثبات شده اش در زمینه افزایش هوشیاری ، مثبت اندیشی و کاهش  افسردگی می تواند یکی از دلایل علاقه فنلاندیها به نوشیدن قهوه باشد .
 
عوامل سیاسی ، فرهنگی :
کشور فنلاند مدتهای زیادی را تحت تسلط روسیه گذرانده است ولی هیچ وقت مثل روسها چای خور نشده اند . شاید نوشیدن قهوه آن هم به روش قطره ای ( دریپ کافی ) شبیه امریکائیها ، نشانه این موضوع باشد که فنلاندیها می خواهند اعلام کنند ما روس نیستیم و در کشور ما چای و سماور روسی جایگاهی ندارد .
 
دسترسی مناسب بعد از جنگ جهانی دوم : 
در جریان جنگ جهانی دوم ، با توجه به محدویت واردات کالا مردم فنلاند به جای قهوه ، ریشه کاسنی را تفت داده و دم می کردند . پس از پایان جنگ با توجه به علاقه مردم به نوشیدن قهوه واقعی ، واردات قهوه سبز گسترش یافت و با توجه به فراوری مناسب داخلی ، به وفور در دسترس مردم قرار گرفت .
 
برنامه ریزی کلان دولتی : 
در گفتگویی که با یکی از مدیران ارشد کارخانه paulig داشتم ، ایشان اعلام کردند که با دولت فنلاند با توجه به تاثیرات مطلوب قهوه در زمینه های متفاوت سلامتی و نشاط اجتماعی از تمامی دستگاههای دولتی و خصوصی خواسته اند تانوشیدنی قهوه با کیفیت را به رایگان در دسترس کارکنان سازمانهای مطبوعه خود قرار دهند .
 
 
متاسفانه سفرکوتاهتر از آن بود که اطلاعات بیشتری را در این زمینه کسب کنیم . ولیکن با توجه به همین موارد می توانیم اعلام کنیم اگر می خواهیم مصرف سرانه قهوه کشورمان را بالاتر ببریم و سلامت و شادابی جامعه مان را افزایش دهیم . نباید قهوه را از پنجره کالای لوکس نگاه کنیم و این نعمت الهی باید با کیفیت مطلوب و قیمت مناسب برای تمامی اقشار مردم جامعه در دسترس باشد .
 
 
خانه قهوه تخصصی ایران / رضا حواله دار


اخبار

آزمون عملی دوره آموزشی باریستا سازمان فنی و حرفه ای کشور
علاقمندان به دریافت گواهینامه بین المللی باریستا از سازمان فنی وحرفه ای می بایست پس از طی دوره های آموزشی در آزمونهای مهارتی شرکت و; نمرات لازم را کسب...


مراسم اهداء گواهینامه های دوره چهاردهم کاردان قهوه
چهاردهمین آئین اهداء گواهینامه به هنرجویان خانه قهوه تخصصی با حضور جمعی از هنرجویان و اعضاء در این مرکز برگزار ;گردید .;با آرزوی سلامتی و موفقیت روز ...


برشته کاری قهوه در منزل Home Coffee Roasting *
برشته کاری قهوه ساده است و یک مسیر خطی هنر آشپزی را دنبال می کند،;البته عوامل متعددی در آن می تواند تفاوتهای چشمگیری در نتیجه کار شما به وجود آورند.هر...


ترویج قهوه ترک در امریکای شمالی *
کامیونی با طراحی زیبای دوره عثمانی در کنار خیابان پنجم نیویورک ایستاده ، چند دختر و پسر با لباسهای سنتی ترکیه در حال سرو قهوه و پاسخ به سوالات رهگذران...


دوره آموزشی شکلات ساز با ارائه گواهینامه از طرف سازمان فنی و حرفه ای کشور
نام استاندارد آموزش شغل : شکلات سازشرح استاندارد : شکلات ساز شغلی است از مشاغل خدمات تغذیه که دارای شایستگی های انتخاب مواد پایه تشکیل دهنده شکلات و ک...


مقالات

هفت تا از بهترین قهوه سازهای سفری Mobile coffee maker *
وقتی با قهوه بیشتر آشنا می شویم وسواس و حساسیت بیشتری هم بهش پیدا می کنیم .قبلا هر جور; قهوه رو هر جائی می خوردیم برامون زیادمهم نبود و; به ریزه کاریه...


برداشت قهوه با کمک حیوانات Animal coffee harvest *
برخی از حیوانات علاقه زیادی به خوردن گیلاسهای رسیده قهوه دارند ، مخصوصا انهایی که شیرین بوده و عطر و طعم خوبی دارند ، گیلاسهای خورده شده توسط این جا...


قهوه و ورزش حرفه ای Coffee and professional sports *
اگر شما یک ورزشکار حرفه ای و همزمان یک قهوه باز هستید، این مطلب برای شما نوشته شده است. در این مطلب نکاتی مطرح میشود که باعث علاقه و وابستگی بیشتر شم...


قهوه امریکای مرکزی و جنوبی قسمت اول Central and south America Coffee *
امریکای مرکزی و جنوبی مناطق جدید و مدرن تولید قهوه می باشند. علیرغم اینکه این مناطق جدیدترین مناطق کاشت قهوه در جهان محسوب می شوند ولی توانسته اند بر...


رواج قهوه بخش اول Coffee goes public *
اولین قهوه خانه ها;qahveh khaneh;در قرن پانزدهم در محلی که امروز شبه جزیره عربستان نامیده می شودبه وجود آمد و خیلی سریع به دیگر شهرهای خاورمیانه نفوذ ...


مزرعه

خشک کردن قهوه با ابزار مکانیکی Mechanical Drying Process *
الف) دستگاه خشک کن عمودی;;در این دستگاه دانه های قهوه بر اساس خارج شدن هوای گرم از پایین دستگاه به سمت بالا حرکت می کنند و این جریان باعث خشک شدن د...


شستشو و جداسازی درون حوضچه غوطه وری Flotation Tank and Sorting
دراین مرحله گیلاسهایی که جمع آوری شده اند درون حوضچه های آب قرار می گیرند ، آنهایی که شناور هستند وروی آب قرار می گیرند از آنهایی که به عمق رفته اند...


طرح های مختلف کاشت در مزارع قهوه Coffee plantation Layout
کاشت گیاهان قهوه بصورت نرمال در قالب اشکال هندسی در زمین صورت می گیرد ، بطوریکه;کشاورز اطمینان حاصل کند که هر گیاه فضای کافی برای رشد دارد و همچنین د...


ارزش گذاری مقایسه ای Green bean Equivalent
اصطلاحی است که برای اهداف آماری توسط موسسه بین المللی قهوه معرفی شده است.برای داشتن 60 کیلوگرم قهوه سبز;120 کیلوگرم گیلاس خشک; مورد نیاز است.برای دا...


بازده در کشاورزی قهوه Coffee Yield
منظور از این اصطلاح مقدار قهوه سبزی است که از گیلاس قهوه به دست می آید ، به عنوان مثال بازده 6 به آن معنی است که 6 کیلوگرم گیلاس قهوه می تواند 1 کیلو...


تجارت

واردات قهوه سبز از کشورهای مبدا Importing Green Coffee Bean *
تنها دانه های قهوه سبز خامی می توان به کشور وارد کنید که در کشور مبدا تمامی مراحل مختلف فراوری و آماده سازی جهت صادرات را گذرانده باشند.به طور معمول ...


دسته بندی دانه های قهوه براساس اندازه Size Classification of green Coffee*
دانه های قهوه سبز نه تنها براساس خاستگاه ، موقعیت جغرافیایی ، گونه و طبقه بندی بر اساس عیوب ، معامله می شوند ، بلکه سایز و اندازه انها در پروسه فروش ...


بسته بندی قهوه سبز Coffee bag *
به طور متوسط وزن هر کیسه دانه قهوه سبز 60 کیلوگرم می باشد (برزیل) ، هر چند که در استرالیا کیسه هایی با وزن 20 کیلو گرم و همچنین در گویانا و گوادلوپ ...


مقیاس آگترون < Agtron Scale > چیست؟ *
ممکن است شما افرادی را دیده باشید که در رابطه با رنگ برشتهکاری قهوه بحث میکنند. هنگام بحث کردن در رابطه با رنگ قهوه،در حقیقت منظور روشنی و تیرگی قهوه ...


رکورد جدید 803 دلار برای 450 گرم قهوه پاناما گیشا فراوری خشک *
بالاترین قیمت برای قهوه سبز در پاناما با 803 دلار برای هر 450 گرم است. این قهوه از گونه عربیکای گیشا بوده و در مزرعه فامیلی لاماستوس در منطقة بوکوئت ک...


کتاب

قسمت 25-3- فرنچ پرس French Press
یکی از دستگاه‌های بسیار قدیمی و مرسوم برای دم کردن قهوه است. در دهه‌ی 1840 میلادی هنوز فرنچ پرسی بدین صورت وجود نداشت اما ایده‌ی اختراع دستگاهی ...


قسمت 25-4- قهوه ساز ناپولیتن فیلیپ Neapolitan coffee maker
6-4- قهوه ساز ناپولیتن فیلیپ قهوه‌جوش ناپولیتن بعضی‌ اوقات قهوه ساز دو طرفه نامیده می‌شود که نشان می دهد که این دستگاه چگونه کار می کند . ...


قسمت 25-5- قهوه ساز وکیوم پات
این ﻗﻬﻮه ﺟﻮش که ظاهری شبیه; یک ﺳﺎﻋﺖ شنی دارد، از 3 قسمت اصلی تشکیل شده که بر روي ﻫﻢ ﺳﻮار میﺷﻮند.قسمت زیرین، ﻣﺤﻔﻈـﻪ شیشه ای است که در آن آب می ریزند و ...


قسمت 25- 6- پرکولاتور perculator *
این دستگاه شامل محفظه‌ای برای جوشیدن آب، محفظه که فیلتر درون آن قرار گرفته و قهوه آسیاب شده را در درون آن می‌ریزیم است. در این روش آب در حال جوش به در...


قسمت 25-7- قهوه ترک ایبریک/ ترکی/ گریک
این ﻣﺘﺪ با اسامی بسیاری معرفی می شود که مشهورترین آنها می تواند قهوه ترک و یا قهوه گریک باشدوبا ریختن قهوه ای;که بصورت آردي آسیاب شده وآب بطور همز...


واژه نامه قهوه

جدا ساز چرخشی Cyclone Separator *
قسمتی از دستگاه برشته کاری قهوه برای جداسازی دود و ذرات (Chaff) که درفرآیند برشته کاری بوجود می اید ....


قهوه بدون کافئین Decaf Coffee *
قهوه بدون کافئین به روشهای متفاوتی تهیه می شود ولی نقطه اشتراک تمامی روشها این است که فرآوری بر روی قهوه سبز صورت می گیرد.دو روش رایج برای کافئین زدائ...


برشته کاری تیره Dark Roast *
درجه ای در برشته کاری قهوه که در آن دانه های قهوه به رنگ قهوه ای بسیار تیره یا مشکی در می آیند .این درجه از بو دادن باعث خروج روغنهای قهوه می شود و ظا...


سینی ریزش Drip Tray *
سینی در ماشین اسپرسو که فنجان را برای پر شدن روی ان قرار می دهند و برای جمع آوری سر ریز و چکه در زیر گروپ طراحی شده است....


دستگاه برشته کاری استوانه ای قهوه Drum Roaster*
دستگاه برشته کاری قهوه که دارای محفظه ای استوانه ای با حجم مشخصی برای فراوری قهوه می باشددر این روش برشته کاری قهوه; استوانه ها در حجمهای 100 گرم; الی...