Specialty Coffee Association

IRAN
 

7 فنجان در روز متوسط مصرف قهوه فنلاندیها *


7 فنجان در روز متوسط مصرف قهوه فنلاندیها *

فنلاندی ها رکورددار مصرف قهوه در جهان می باشند . این مردم مصرفی معادل 16 کیلو قهوه در سال یا متوسط 7تا 9 فنجان قهوه را در روز دارند . 
حتما این سوال به ذهن شما میرسد که آمار این مقوله به چه نحوی محاسبه می شود، در آخرین آمار اعلام شده توسط سازمان جهانی ، مصرف سرانه قهوه فنلاندیها 16 کیلو در سال اعلام گردیده است . 
شاید بپرسید 16 کیلو گرم مصرف سرانه قهوه یعنی چی ؟
با یک حساب ساده اگر 16000 گرم را تقسیم بر 7 گرم قهوه مورد نیاز برای تهیه یک فنجان قهوه کنیم و سپس عدد بدست آمده را تقسیم بر 365 ( تعداد روزهای سال ) کنیم ، به تعداد 7 فنجان میرسیم که این عدد میزان مصرف متوسط یک فنلاندی در روز است . 
 
حتما از خودتان می پرسید ، ما چقدر قهوه مصرف می کنیم ؟ 
متاسفانه محاسبه این موضوع در کشور ما با توجه به عدم دسترسی به آمار و ارقام صحیح و دقیق ممکن نیست  ولی مصرف چیزی بین 50 تا 70 گرم در سال تخمین زده می شود .
برای من به عنوان یک فعال آموزشی ، تحقیقاتی در زمینه قهوه در ایران ،درک و لمس این موضوع  که چرا و چگونه این نوع ارتباط تنگاتنگ  بین فنلاندیها و قهوه به وجود آمده بسیار جذاب است .شاید بتوان با درک عمیق این رابطه به شرایط فعلی قهوه ایران نیز کمک نمود .
 
با توجه به این هدف و به پیشنهاد دوست گرامی آقای Harri Kamarainen  سفیر محترم فنلاند در ایران ، راهی سفری چند روزه به کشور فنلاند شدیم .
فنلاندیها مردمانی پیچیده نیستند شما با کمی تجربه مردم شناسی جهانی و تسلط به زبان به راحتی و به سرعت می توانید آنها را بشناسید . فنلاندی ها مردمانی بسیار مودب ، با فرهنگ و سخت کوش هستند . اکثراً به زبان انگلیسی مسلط بوده و بسیار با حوصله به سوال شما پاسخ  می دهند. در هلسینکی می توانید به راحتی سر صحبت را با هر ناآشنایی بازکنید و مطمئن باشید هربار پاسخهای کامل ، جذاب و قانع کننده دریافت خواهید کرد .
 
موضوع مقایسه ایران عزیزمان با حدود 80 میلیون نفر جمعیت  و مصرف سرانه قهوه حدود 50 گرم در سال با فنلاند 7 میلیونی با مصرف سرانه قهوه 16 کیلوگرم در سال می توانست نکات جالب و آموزنده ای را برای ما به ارمغان بیاورد . در این سفر سعی کردیم با گفتگو با گروههای مختلف مردم به نقش قهوه در زندگی روزمره شان آگاه شویم .
در یک قاعده کلی ، در تمام جوامع عموم مردم توضیح قابل قبول و کاملی برای مصرف زیاد نوع خاصی از محصول در آن جامعه ندارند. ولی با اطلاعات جمع شده از عموم و کامل نمودن آن با مطالعات تاریخی ، جغرافیایی می توان به نتایج شفاف و دقیقی دست یافت.
مثلا اگر از یک ایرانی بپرسید چرا به این میزان برنج مصرف میکنید و یا همین سوال را در مورد قهوه از یک فنلاندی بپرسید هر دو پاسخ می دهند که ما این محصولات را دوست داریم و با ذائقه ما هماهنگ است .
ولی در واقع عوامل دیگری از قبیل نقش استراتژیک محصول در زندگی روزمره ، عرصه مناسب و گسترده کالا در گذر زمان ، دسترسی مناسب برای اقشار جامعه و بسیاری عوامل دیگر به تغییر ذائقه مردم به سمت محصول جدید و ساخت و گسترش زیر ساخت مصرفی کمک شایانی کرده است .
 
با گفتگوهایی که با فنلاندیها داشتیم ، به عوامل متعدد که باعث رشد و گسترش مصرف قهوه می شود برخوردیم که مهمترین عوامل را به شرح کوتاه خدمتان عرض می کنیم :
 
عوامل محیطی و آب و هوایی در مصرف قهوه :
با توجه به وضعیت آب و هوایی نسبتاً سرد و شبهای طولانی نواحی قطبی ، قهوه با توجه به خصوصیات بارز اثبات شده اش در زمینه افزایش هوشیاری ، مثبت اندیشی و کاهش  افسردگی می تواند یکی از دلایل علاقه فنلاندیها به نوشیدن قهوه باشد .
 
عوامل سیاسی ، فرهنگی :
کشور فنلاند مدتهای زیادی را تحت تسلط روسیه گذرانده است ولی هیچ وقت مثل روسها چای خور نشده اند . شاید نوشیدن قهوه آن هم به روش قطره ای ( دریپ کافی ) شبیه امریکائیها ، نشانه این موضوع باشد که فنلاندیها می خواهند اعلام کنند ما روس نیستیم و در کشور ما چای و سماور روسی جایگاهی ندارد .
 
دسترسی مناسب بعد از جنگ جهانی دوم : 
در جریان جنگ جهانی دوم ، با توجه به محدویت واردات کالا مردم فنلاند به جای قهوه ، ریشه کاسنی را تفت داده و دم می کردند . پس از پایان جنگ با توجه به علاقه مردم به نوشیدن قهوه واقعی ، واردات قهوه سبز گسترش یافت و با توجه به فراوری مناسب داخلی ، به وفور در دسترس مردم قرار گرفت .
 
برنامه ریزی کلان دولتی : 
در گفتگویی که با یکی از مدیران ارشد کارخانه paulig داشتم ، ایشان اعلام کردند که با دولت فنلاند با توجه به تاثیرات مطلوب قهوه در زمینه های متفاوت سلامتی و نشاط اجتماعی از تمامی دستگاههای دولتی و خصوصی خواسته اند تانوشیدنی قهوه با کیفیت را به رایگان در دسترس کارکنان سازمانهای مطبوعه خود قرار دهند .
 
 
متاسفانه سفرکوتاهتر از آن بود که اطلاعات بیشتری را در این زمینه کسب کنیم . ولیکن با توجه به همین موارد می توانیم اعلام کنیم اگر می خواهیم مصرف سرانه قهوه کشورمان را بالاتر ببریم و سلامت و شادابی جامعه مان را افزایش دهیم . نباید قهوه را از پنجره کالای لوکس نگاه کنیم و این نعمت الهی باید با کیفیت مطلوب و قیمت مناسب برای تمامی اقشار مردم جامعه در دسترس باشد .
 
 
خانه قهوه تخصصی ایران / رضا حواله دار


اخبار

گرمایش زمین و کاهش محصول قهوه برزیل در سال 2021
هرساله تا اواخر شهریورماه بیشتراز 90% محصول قهوه برزیل جمع آوری شده است و این دقیقا زمانی است که بازیگران جهانی صنعت قهوه شروع به بررسی و برنامه ریز...


موقعیت و محیط آموزشی
موقعيت و محيط آموزشی هر دو از عوامل بسيار مؤثر در يادگيرى هستند.منظور ما از محيط ممکن است هویت فيزيکى مکان آموزشی باشد، مانند نور، هوا، تجهيزات و امک...


تغییرات مهم چگونه رخ می دهند؟
وقتی یک تخم مرغ با نیرویی خارجی شکسته می شود یک زندگی پایان می یابد.وقتی یک تخم مرغ با نیرویی داخلی شکسته می شود یک زندگی آغاز می شود.تغییرات مهم همیش...


برای کمک جمع شویم Come together
در كشورهاى توسعه يافته ، ايده جديدى براى كمك به كافه هاى بحران زده از كرونا در حال شكل گيرى است . افراد خلاق با تشكيل گروههاى داوطلب به درخواست كمك از...


دوره آموزشی کاردان قهوه Barista/ Coffeologist
دوره آموزشی کاردان قهوهCoffeologist; /; Barista;مجری : خانه قهوه تخصصی ایرانوب سایت : www.scairan.irمهارت هایی که شما در طی دوره باریستا " کاردان قه...


مقالات

چگونه می توانید از مصرف بیش از اندازه کافئین بمیرید؟ How much caffeine it takes to kill an average person
چگونه می توانید از مصرف بیش از اندازه کافئین بمیرید؟مصرف متعادل کافئین می تواند اثرات مفیدی داشته باشد ، اما در مقادیر زیاد می تواند سلامتی و در موارد...


نحوه تهیه قهوه عربی Arabic Coffee
;مصرف این قهوه بیشتر در کشورهای عربی مشاهده میگردد ،در واقع مردم عرب برای نوشیدن قهوه مراسم و قوانین خاصی دارند و با اعتقاد و باورهایی که دارند آن را ...


مشکلات عصاره گیری با پورتا فیلتر ( بسکت ) سینگل و چگونگی حل این مشکلات
داستان از جائی شروع میشه که هفته قبل یک دستگاه اسپرسو تک گروپ صنعتی برای مصرف خانگی خریدم,البته قبلا یک دستگاه خانگی نیمه صنعتی داشتم ولی تصمیم گرفت...


چگونه کیفیت دانه های سبز قهوه روی نمودار برشته کاری تاثیر می گذارد
;بعنوان یک علاقمند و یا یک متخصص قهوه شما احتمالا مطالب زیادی را پیرامون برشته کاری قهوه مطالعه کرده اید ، با این حال موردی که من یافته ام بطور خلاص...


گیاه شناسی قهوه The botany of coffee
انسان از دیر باز به گیاهان; علاقه و وابستگی داشته است.;از گیاهان به عنوان غذا، سرپناه، پوشش و مصالح برای ساختن ابزار بهره می گرفته. هم چنین توانست...


مزرعه

تولید گیاه قهوه
کاشت و تکثیر درخت قهوه;در روش سنتی کاشت قهوه در آغاز فصل بارندگی ۲۰ دانه قهوه در هر حفره کاشته می شود.; در این روش باعث از بین رفتن ۵۰ درصد پتانسیل ...


خشک کردن قهوه با ابزار مکانیکی Mechanical Drying Process *
الف) دستگاه خشک کن عمودی;;در این دستگاه دانه های قهوه بر اساس خارج شدن هوای گرم از پایین دستگاه به سمت بالا حرکت می کنند و این جریان باعث خشک شدن د...


شستشو و جداسازی درون حوضچه غوطه وری Flotation Tank and Sorting
دراین مرحله گیلاسهایی که جمع آوری شده اند درون حوضچه های آب قرار می گیرند ، آنهایی که شناور هستند وروی آب قرار می گیرند از آنهایی که به عمق رفته اند...


طرح های مختلف کاشت در مزارع قهوه Coffee plantation Layout
کاشت گیاهان قهوه بصورت نرمال در قالب اشکال هندسی در زمین صورت می گیرد ، بطوریکه;کشاورز اطمینان حاصل کند که هر گیاه فضای کافی برای رشد دارد و همچنین د...


ارزش گذاری مقایسه ای Green bean Equivalent
اصطلاحی است که برای اهداف آماری توسط موسسه بین المللی قهوه معرفی شده است.برای داشتن 60 کیلوگرم قهوه سبز;120 کیلوگرم گیلاس خشک; مورد نیاز است.برای دا...


تجارت

واردات قهوه سبز از کشورهای مبدا Importing Green Coffee Bean *
تنها دانه های قهوه سبز خامی می توان به کشور وارد کنید که در کشور مبدا تمامی مراحل مختلف فراوری و آماده سازی جهت صادرات را گذرانده باشند.به طور معمول ...


دسته بندی دانه های قهوه براساس اندازه Size Classification of green Coffee*
دانه های قهوه سبز نه تنها براساس خاستگاه ، موقعیت جغرافیایی ، گونه و طبقه بندی بر اساس عیوب ، معامله می شوند ، بلکه سایز و اندازه انها در پروسه فروش ...


بسته بندی قهوه سبز Coffee bag *
به طور متوسط وزن هر کیسه دانه قهوه سبز 60 کیلوگرم می باشد (برزیل) ، هر چند که در استرالیا کیسه هایی با وزن 20 کیلو گرم و همچنین در گویانا و گوادلوپ ...


مقیاس آگترون < Agtron Scale > چیست؟ *
ممکن است شما افرادی را دیده باشید که در رابطه با رنگ برشتهکاری قهوه بحث میکنند. هنگام بحث کردن در رابطه با رنگ قهوه،در حقیقت منظور روشنی و تیرگی قهوه ...


رکورد جدید 803 دلار برای 450 گرم قهوه پاناما گیشا فراوری خشک *
بالاترین قیمت برای قهوه سبز در پاناما با 803 دلار برای هر 450 گرم است. این قهوه از گونه عربیکای گیشا بوده و در مزرعه فامیلی لاماستوس در منطقة بوکوئت ک...


کتاب

فرنچ پرس French Press
یکی از دستگاه‌های بسیار قدیمی و مرسوم برای دم کردن قهوه است. در دهه‌ی 1840 میلادی هنوز فرنچ پرسی بدین صورت وجود نداشت اما ایده‌ی اختراع دستگاهی ...


قهوه ساز ناپولیتن فیلیپ Neapolitan coffee maker
6-4- قهوه ساز ناپولیتن فیلیپ قهوه‌جوش ناپولیتن بعضی‌ اوقات قهوه ساز دو طرفه نامیده می‌شود که نشان می دهد که این دستگاه چگونه کار می کند . ...


قهوه ساز وکیوم پات Vacuum Pot
این ﻗﻬﻮه ﺟﻮش که ظاهری شبیه; یک ﺳﺎﻋﺖ شنی دارد، از 3 قسمت اصلی تشکیل شده که بر روي ﻫﻢ ﺳﻮار میﺷﻮند.قسمت زیرین، ﻣﺤﻔﻈـﻪ شیشه ای است که در آن آب می ریزند و ...


پرکولاتور perculator
این دستگاه شامل محفظه‌ای برای جوشیدن آب، محفظه که فیلتر درون آن قرار گرفته و قهوه آسیاب شده را در درون آن می‌ریزیم است. در این روش آب در حال جوش به در...


قهوه ترک ایبریک/ ترکی/ گریک Turkish coffee
این ﻣﺘﺪ با اسامی بسیاری معرفی می شود که مشهورترین آنها می تواند قهوه ترک و یا قهوه گریک باشدوبا ریختن قهوه ای;که بصورت آردي آسیاب شده وآب بطور همز...


واژه نامه قهوه

کاتیمور Catimor
;گروهی از نژاد پرورش یافته خالص که منشاء آنها از آمیزش متقاطع بین هیبریدهای Timor ;و Caturra می باشد.این گیاه از سال 1980 انتشار یافته است ، دارای مح...


کچوای Catuai
گونهای از قهوه ,;نژاد پرورش یافته خالص بوسیله انستیتو; (IAC); در برزیل ، منشاء ;catuai ;;مربوط به هیبرید بین : mundo novo ;و cuturra ی زرد می باشد ،...


کاتورا Caturra
یک موتانت خالص کوتاه قد از بوربون قرمزو یا زردرنگ که دارای میان گروهای کوتاه می باشد و در سال 1937 در برزیل یافت شد.دارای تولید محصول بالا، برگها و ...


کراسCross
در کشاورزی قهوه ,;پرورش مصنوعی دو گونه یاواریته متفاوت که نتیجه آن فرزندانی است که حامل بخشی از مواد ژنتیکی والدین خود هستند. والدینی که در اینجا است...


کولتیوارCultivar
کشت انواع گونه های اصیل بوسیله دخالت انسان ، این کار را می توان از میان گونه هایی که کشت شده اند انتخاب کرد و یا از میان جمعیت وحشی. این عده گیاهانی ...