Specialty Coffee Association

IRAN
 

پروژه تولید کمپوست از تفاله قهوه (کود طبیعی قهوه)


پروژه تولید کمپوست از تفاله قهوه (کود طبیعی قهوه)

با سلام و احترام

به سفارش خانه قهوه تخصصی، گروهی متشکل از آقایان مهندس بهزاد مرادی و مهندس عباس افشارپور پروژه بررسی و تولید کمپوست از تفاله قهوه را طی 6 هفته بررسی نمودند و نتایج جالب و موفقیت آمیزی کسب گردید.

جهت اطلاع عموم گزارشی در این زمینه در سایت خانه قهوه تخصصی منعکس میگردد.

امیدواریم این تحقیقات مورد توجه علاقمندان قرار گرفته تا بتوانیم با رعایت اصول فنی، به بازگشت ضایعات قهوه به طبیعت کمک کرده و چرخه زیست محیطی مناسبی برای این ماده ایجاد نماییم.

با سپاس فراوان از جناب آقایان مهندس عباس افشارپور و مهندس بهزاد مرادی که در این زمینه تلاش فراوان داشتند.

با تشکر - رضا حواله دار

 

مقدمه ای بر کودها :

یکی از دغدغه های همیشگی و اساسی علاقمندان به گل و گیاه، داشتن اطلاعات درباره انواع کودهای مورد استفاده برای گیاهان می باشد، در بازار انواع مختلفی وجود دارد و دانستن این که کدام محصول برای گل و گیاه آنها مناسب است کار آسانی نیست. هنگامی که که گیاه با مشکل روبه رو می شود معمولا از کود ها برای کمک به باز گرداندن سلامت از دست رفته ی آنها استفاده می کنیم کود دهی بددترین کاریست که در هنگام استرس و تنش گیاه ممکن است است انجام شود مگر آن که تشخیص دهید مساله ناشی از کمبود یک عنصر خاص است . 

·         تعریف کود : به هر ماده ی طبیعی یا مصنوعی که بتواند عنصر یا عناصر غذایی و ضروری مورد نیاز گیاه را که موجب بهبود حاصل خیزی خاک و متعاقب آن بهبود رشد کمی و کیفی گیاه شود، کود گفته می شود.

·         انواع کود : کودها می توانند به دو بخش بزرگ و جامع تقسیم شوند: طبیعی و مصنوعی (شیمیایی)

·         کود طبیعی : کودهای طبیعی موادی هستند که می توانند دارای هر دو نوع کمپلکس از مواد آلی و کانی های غیر آلی باشند. به عبارتی دیگر یک کود طبیعی می تواند ماده آلی باشد و یا می تواند کانی غیر آلی باشد که به آنها کود معدنی می گویند.

·         نکته : کودهای طبیعی لزوما کود های ارگانیک نیستند ، در واقع نباید به اشتباه دو مفهوم طبیعی و ارگانیک را یک مفهوم در نظر گرفت. اما در حال حاضر، به هر کودی که از طریق شیمیایی تولید نشده باشد و طبیعی باشد، کود ارگانیک گفته می شود.کود ارگانیک یا آلی طبیعی بوده و متشکل از، مواد آلی بر پایه کربن است که از مواد زنده و یا سابقا زنده بدست آمده است که شامل: فضولات حیوانی، پسماندهای گیاهی و دیگر فرآورده های متعدد ارگانیسم های زنده موجود در طبیعت می شود.

·         کود معدنی : بطور طبیعی درسنگ های کانی خالص یافت می شود و شامل چند یا چندین ماده مغذی ضروری است. در روند تولید کود معدنی به آن اسید اضافه نمی شود. در واقع اگر کود معدنی با اسید آمیخته شود، در نتیحه مواد مغذی موجود در آن محلول در آب خواهند شد.

·         کود های مصنوعی وشیمیایی : کودهای مصنوعی یا شیمیایی، در مسیر یا پروسه صنعتی تولید شده و یا از منابع معدنی زمین استخراج می شوند، اما در کارخانجات، تصفیه شده اند، مخلوط شده اند، امتزاج یافته و یک دست شده اند و تغییر پیدا کرده اند. در واقع، ساختار شیمیایی آنها از منابع غیر زنده بدست می آید.

·         کدام کود برای گیاه مناسب تر است طبیعی و یا مصنوعی : بطور عام، کودهای شیمیایی نسبت به کودهای طبیعی سریع تر در دسترس گیاه قرار می گیرند چون آنها در آب حلالیت بیشتری دارند و یا ساختار آنها به گونه ای است که گیاه می تواند از آنها راحت تر و سریع تر استفاده کند. کاستی یا نقطه ضعف کودهای مصنوعی در برابر کودهای طبیعی این است که آنها راحت تر می توانند بیش از اندازه مصرف شوند، و این دلیلی است که کودها گیاه را می سوزانند. به علاوه ، کودهای مصنوعی همانند کودهای طبیعی، قادر به تامین و پشتیبانی از منافع جمعیت میکروبی خاک نیستند.

·         فواید کودها : یکی از مهمترین فواید کود گیاهی و سبز ، بهبود خواص فیزیکی خاک می باشد . بالا رفتن هوموس باعث تشکیل خاک دانه های پایدار می شود ، لوله های مویین خاک بیشتر شده، تهویه و نفوذ پذیری خاک را افزایش می دهند. گیاهی که به عنوان کود سبز کاشته می شود از دو طریق بر میزان تلفات ناشی از آب شویی تاثیر می گذارد. یکی از طریق انتقال آب از خاک به اتمسفر بر اثر تعرق ، و دیگری از طریق جذب عناصر غذایی از محلول خاک و جلوگیری از انتقال آن به زه آبها ، در صورتی که محصول دارای سایه انداز (کانوپی ) گسترده باشد و سطح خاک را به طور کامل بپوشاند  ، تعرق مکانیزم اصلی اتلاف رطوبت خاک خواهد بود . اتلاف رطوبت خاک از راه تعرق موجب کاهش نفوذ آب به پایینتر از محدوده ریشه شده و در نتیجه میزان تلفات عناصر غذائی ناشی از آب شویی را کاهش می دهد . استفاده از کود سبز باعث بهبود ساختمان خاک و ایجاد تهویه مناسب می تواند تاثیر مثبتی بر زهکشی خاک داشته باشد و با تاثیر مطلوب بر ساختمان خاک ظرفیت اکسیژن پذیری آن را افزایش داده و همچنین با تعرق مقداری از آب را به صورت بخار از زمین خارج می کند .

 

توضیحاتی مختصر در مورد کاربرد تفاله قهوه :

تفاله قهوه سرشار از نیتروژن و تقویت کننده ارگانیک بسیار عالی برای خاک گلدان های گل و سبزی می باشد

و این محصول همچنین سرشار از پتاسیم و منیزیم که به رشد و تقویت گیاه کمک می کند

در ترکیب با سایر مواد طبیعی و کمپست ها به شکل کود های ارگانیک در آمده و این خاصیت ارگانیکی باعث افزایش و تقویت خاک و عناصر خاک شده و به مراتب ، موجب تقویت رشد گیاه می گردد در صورت استفاده مستقیم در خاک بیشترین اثر را در باغچه و گلدان ها خواهد داشت

این محصول به دلیل وجود کافئین آن در املاح خود ، باعث دور شدن مورچه ها و موش ها و آفات ( شته ها ، شپشک و ......) می شود

این محصول به دلیل وجود مواد آلی باعث اصلاح بافت خاک می شود

این محصول به خاطر اسیدی بودن با PH 5.3  برای گیاهانی مانند آزالیا ، رز ، کاملیا که اسید دوست هستند مناسب است

نکته : اصولا از تفاله تازه به دست آمده که در مرحله تخمیر است به دلیل تاثیر بازدارندگی بر روی رشد و تقویت گیاه و عناصر خاک حداقل یک هفته الی 10 روز نباید استفاده کرد

از این محصول می توان به جای دور ریزی برای حفظ محیط زیست استفاده نمود همچنین برای غنی سازی خاک می توان آن را به شکل کمپوست استفاده نمود ولی چون در آپارتمان کمپوست کردن فایده ای ندارد می توان جهت شادابی گلها از آن استفاده کرد

تفاله قهوه که از دانه قهوه به دست می آید سرشار از مواد ریز مغذی و عناصر میکرو و ماده عالی می باشد که با این ترکیب به عنوان کود نیز در زمین های زراعی و باغی مورد استفاده قرار می گیرد طبق تحقیقاتی که در سراسر دنیا انجام گرفته بیشترین تاثیر آن در گلدان ها بوده که باعث شادابی گلها از لحاظ غنی سازی خاک شده است که عمده عوامل تاثیرگذار عناصر موجود در این محصول طبق آزمایشات انجام شده به شرح برگه آزمایش می باشد.

 

ردیف

ویژگی / شرح آزمون

نتیجه آزمون

1

رطوبت   %

76 / 36

2

کربن آلی ( بر حسب خشک ) %

16 / 56

3

ماده آلی ( OM ) ( بر حسب وزن خشک ) %

59 / 96

4

نیتروژن کل ( بر حسب وزن خشک ) %

68 / 1

5

فسفر  ( P2O5) ( برحسب وزن خشک ) %

2/0

6

پتاسیم (K2O) ( برجسب وزن خشک ) %

42/0

7

سدیم ( بر حسب وزن خشک ) %

08/0

8

کلسیم ( بر حسب وزن خشک ) %

2/0

9

منیزیم ( برحسب وزن خشک ) %

18/0

10

بور ( ppm ) ( بر حسب وزن خشک )

44

11

آهن ( ppm ) ( بر حسب وزن خشک )

204

12

روی ( ppm ) ( بر حسب وزن خشک )

192

13

مس ( ppm ) برحسب وزن خشک )

990

14

EC( هدایت الکتریکی ) 10% خشک

1/98ds/m

15

PH 10% خشک

32/5

 

 

خانه قهوه تخصصی ایران / بهزاد مرادی                                                                                                           


اخبار

هجدهمین آئین اهداء گواهینامه به هنرجویان خانه قهوه تخصصی; با حضور جمعی از هنرجویان و اعضاء; در این مرکز;برگزار;;گردید;.;با آرزوی سلامتی و موفقیت روز ا...


یک پژوهش که به دنبال پایه‌های ژنتیکی برخی ترجیحات ما است، نشان داده افرادی که قهوه;،چای و;یا شکلات را تلخ می پسندند سویه ژنتیکی مشابهی دارند.;پژوهش ...


در اواسط فصل تابستان هستیم و اگر هنوز قهوه های سرد را تجربه نکردید بهتر است تا تابستان آینده صبر نکنید. در واقع دو روش عالی برای تهیه قهوه سرد وجود دا...


شرکت واکاکو اخیرا قهوه سازی را معرفی کرده که میتوان به عنوان کوچک ترین و سبک ترین اسپرسو ساز آن را شناخت .پیکوپرسو نام این اسپرسو ساز کوچک است .طراح...


هفدهمین آئین اهداء گواهینامه به هنرجویان خانه قهوه تخصصی;با حضور جمعی از هنرجویان و اعضاء مجموعه; قهوه آدنیس در این مرکز برگزار;;گردید;.این دوره به ...


مقالات

1- دوپیو ( Doppio) :; به اسپرسو ایی گفته می‌شود که از دو شات تهیه شده باشد یا در واقع از یک پرتافیلتر دابل; برای عصاره گیری; استفاده شود.; حجم این ن...


یک فنجان اسپرسوی خوب باید ویژگی های زیر را داشته باشد: کرمای منسجم فندقی رنگ همراه با راه راههایی به رنگ قهوه ای تیره(مانند بدن ببر)،تعادل بین اسیدی...


همه ی حواس پنجگانه ی ما در لذتی که از نوشیدن قهوه می بریم، نقش دارند. با آگاهی از اهمیت این حواس است که می توانیم قهوه ای با کیفیت و مطلوب، با هر رو...


حتما به این موضوع; آگاه هستید که محصولات به دست آمده از یک مزرعه در پایان هر سال کشاورزی تفاوت های بسیاری با هم دارند.;هویت اصلی محصول عوض نمیشود ولی ...


گونه های متفاوت قهوه که در کشورهای تولید کننده; رشد می‌کنند تا حدود زیادی تحت تاثیر اکوسیستم منطقه ای خصوصیات متمایز کننده کسب می نمایند.زمانی که ما م...


مزرعه

فرآوری خشک (طبیعی)در این روش که فرآوری خشک می باشد ، محصول نهایی ما قهوه طبیعی است ، ابتدا گیلاسهای قهوه را جداسازی می کنند ، سپس در آب شناور کرده ...


1);;; رشد زیر نور مستقیم خورشید (منطقه رویش برزیل)گونه هایی از گیاه قهوه در این مناطق وجود دارند که می توانند زیر نور کامل خورشید رشد پیدا کنند. قه...


کاشت گیاه قهوه در سرتاسر جهان در بخش استوایی یا کمربند استوایی زمین واقع شده است ، مناطقی که در این بخش قرار میگیرند مثل آفریقا ، آسیا و آمریکا می ب...


کاشت و تکثیر درخت قهوه;در روش سنتی کاشت قهوه در آغاز فصل بارندگی ۲۰ دانه قهوه در هر حفره کاشته می شود.; در این روش باعث از بین رفتن ۵۰ درصد پتانسیل ...


الف) دستگاه خشک کن عمودی;;در این دستگاه دانه های قهوه بر اساس خارج شدن هوای گرم از پایین دستگاه به سمت بالا حرکت می کنند و این جریان باعث خشک شدن د...


تجارت

تنها دانه های قهوه سبز خامی می توان به کشور وارد کنید که در کشور مبدا تمامی مراحل مختلف فراوری و آماده سازی جهت صادرات را گذرانده باشند.به طور معمول ...


دانه های قهوه سبز نه تنها براساس خاستگاه ، موقعیت جغرافیایی ، گونه و طبقه بندی بر اساس عیوب ، معامله می شوند ، بلکه سایز و اندازه انها در پروسه فروش ...


به طور متوسط وزن هر کیسه دانه قهوه سبز 60 کیلوگرم می باشد (برزیل) ، هر چند که در استرالیا کیسه هایی با وزن 20 کیلو گرم و همچنین در گویانا و گوادلوپ ...


ممکن است شما افرادی را دیده باشید که در رابطه با رنگ برشتهکاری قهوه بحث میکنند. هنگام بحث کردن در رابطه با رنگ قهوه،در حقیقت منظور روشنی و تیرگی قهوه ...


بالاترین قیمت برای قهوه سبز در پاناما با 803 دلار برای هر 450 گرم است. این قهوه از گونه عربیکای گیشا بوده و در مزرعه فامیلی لاماستوس در منطقة بوکوئت ک...


کتاب

1);;; خشک کردن طبیعی (زیر نور آفتاب)الف); خشک کردن در پاسیو (حیاط) یا فضای مسطحاین کار در زمینها یا تراسهای مختلفی می تواند انجام شود ، بعنوان مثال ...


دانه های قهوه قبل از اینکه وارد پروسه حمل و نقل گردند و درون بسته بندیهای مخصوص قرار بگیرند باید طبقه بندی و آماده شوند. ابتدا باید اجسام خارجی درشت...


یکی از دستگاه‌های بسیار قدیمی و مرسوم برای دم کردن قهوه است. در دهه‌ی 1840 میلادی هنوز فرنچ پرسی بدین صورت وجود نداشت اما ایده‌ی اختراع دستگاهی ...


این ﻗﻬﻮه ﺟﻮش که ظاهری شبیه; یک ﺳﺎﻋﺖ شنی دارد، از 3 قسمت اصلی تشکیل شده که بر روي ﻫﻢ ﺳﻮار میﺷﻮند.قسمت زیرین، ﻣﺤﻔﻈـﻪ شیشه ای است که در آن آب می ریزند و ...


ﻣﺘﺪ اُﭘﻦ ﭘﺎت ﺑﻪ معنی ﺟوشیدن آب و ﻗﻬﻮه ﻫﻤﺮاه ﻫﻢ می‌ﺑﺎﺷـﺪ. این ﻣﺘـﺪ اﺑﺘـﺪائی ترین روش دم آوری ﻗﻬﻮه می‌ﺑﺎﺷﺪ،برای تهیه قهوه به این روش شما فقط نیاز به یک ...


واژه نامه قهوه

تیغه های آسیاب های قهوه عموما به دو نوع صاف و مخروطی طراحی می شوند.در آسیاب قهوه با تیغه صاف , دو تیغه هم شکل و هم اندازه در روبروی هم قرار می گیرند ....


;گروهی از نژاد پرورش یافته خالص که منشاء آنها از آمیزش متقاطع بین هیبریدهای Timor ;و Caturra می باشد.این گیاه از سال 1980 انتشار یافته است ، دارای مح...


گونهای از قهوه ,;نژاد پرورش یافته خالص بوسیله انستیتو; (IAC); در برزیل ، منشاء ;catuai ;;مربوط به هیبرید بین : mundo novo ;و cuturra ی زرد می باشد ،...


یک موتانت خالص کوتاه قد از بوربون قرمزو یا زردرنگ که دارای میان گروهای کوتاه می باشد و در سال 1937 در برزیل یافت شد.دارای تولید محصول بالا، برگها و ...


در کشاورزی قهوه ,;پرورش مصنوعی دو گونه یاواریته متفاوت که نتیجه آن فرزندانی است که حامل بخشی از مواد ژنتیکی والدین خود هستند. والدینی که در اینجا است...