Specialty Coffee Association

IRAN
 

پروژه تولید کمپوست از تفاله قهوه (کود طبیعی قهوه)


پروژه تولید کمپوست از تفاله قهوه (کود طبیعی قهوه)

با سلام و احترام

به سفارش خانه قهوه تخصصی، گروهی متشکل از آقایان مهندس بهزاد مرادی و مهندس عباس افشارپور پروژه بررسی و تولید کمپوست از تفاله قهوه را طی 6 هفته بررسی نمودند و نتایج جالب و موفقیت آمیزی کسب گردید.

جهت اطلاع عموم گزارشی در این زمینه در سایت خانه قهوه تخصصی منعکس میگردد.

امیدواریم این تحقیقات مورد توجه علاقمندان قرار گرفته تا بتوانیم با رعایت اصول فنی، به بازگشت ضایعات قهوه به طبیعت کمک کرده و چرخه زیست محیطی مناسبی برای این ماده ایجاد نماییم.

با سپاس فراوان از جناب آقایان مهندس عباس افشارپور و مهندس بهزاد مرادی که در این زمینه تلاش فراوان داشتند.

با تشکر - رضا حواله دار

 

مقدمه ای بر کودها :

یکی از دغدغه های همیشگی و اساسی علاقمندان به گل و گیاه، داشتن اطلاعات درباره انواع کودهای مورد استفاده برای گیاهان می باشد، در بازار انواع مختلفی وجود دارد و دانستن این که کدام محصول برای گل و گیاه آنها مناسب است کار آسانی نیست. هنگامی که که گیاه با مشکل روبه رو می شود معمولا از کود ها برای کمک به باز گرداندن سلامت از دست رفته ی آنها استفاده می کنیم کود دهی بددترین کاریست که در هنگام استرس و تنش گیاه ممکن است است انجام شود مگر آن که تشخیص دهید مساله ناشی از کمبود یک عنصر خاص است . 

·         تعریف کود : به هر ماده ی طبیعی یا مصنوعی که بتواند عنصر یا عناصر غذایی و ضروری مورد نیاز گیاه را که موجب بهبود حاصل خیزی خاک و متعاقب آن بهبود رشد کمی و کیفی گیاه شود، کود گفته می شود.

·         انواع کود : کودها می توانند به دو بخش بزرگ و جامع تقسیم شوند: طبیعی و مصنوعی (شیمیایی)

·         کود طبیعی : کودهای طبیعی موادی هستند که می توانند دارای هر دو نوع کمپلکس از مواد آلی و کانی های غیر آلی باشند. به عبارتی دیگر یک کود طبیعی می تواند ماده آلی باشد و یا می تواند کانی غیر آلی باشد که به آنها کود معدنی می گویند.

·         نکته : کودهای طبیعی لزوما کود های ارگانیک نیستند ، در واقع نباید به اشتباه دو مفهوم طبیعی و ارگانیک را یک مفهوم در نظر گرفت. اما در حال حاضر، به هر کودی که از طریق شیمیایی تولید نشده باشد و طبیعی باشد، کود ارگانیک گفته می شود.کود ارگانیک یا آلی طبیعی بوده و متشکل از، مواد آلی بر پایه کربن است که از مواد زنده و یا سابقا زنده بدست آمده است که شامل: فضولات حیوانی، پسماندهای گیاهی و دیگر فرآورده های متعدد ارگانیسم های زنده موجود در طبیعت می شود.

·         کود معدنی : بطور طبیعی درسنگ های کانی خالص یافت می شود و شامل چند یا چندین ماده مغذی ضروری است. در روند تولید کود معدنی به آن اسید اضافه نمی شود. در واقع اگر کود معدنی با اسید آمیخته شود، در نتیحه مواد مغذی موجود در آن محلول در آب خواهند شد.

·         کود های مصنوعی وشیمیایی : کودهای مصنوعی یا شیمیایی، در مسیر یا پروسه صنعتی تولید شده و یا از منابع معدنی زمین استخراج می شوند، اما در کارخانجات، تصفیه شده اند، مخلوط شده اند، امتزاج یافته و یک دست شده اند و تغییر پیدا کرده اند. در واقع، ساختار شیمیایی آنها از منابع غیر زنده بدست می آید.

·         کدام کود برای گیاه مناسب تر است طبیعی و یا مصنوعی : بطور عام، کودهای شیمیایی نسبت به کودهای طبیعی سریع تر در دسترس گیاه قرار می گیرند چون آنها در آب حلالیت بیشتری دارند و یا ساختار آنها به گونه ای است که گیاه می تواند از آنها راحت تر و سریع تر استفاده کند. کاستی یا نقطه ضعف کودهای مصنوعی در برابر کودهای طبیعی این است که آنها راحت تر می توانند بیش از اندازه مصرف شوند، و این دلیلی است که کودها گیاه را می سوزانند. به علاوه ، کودهای مصنوعی همانند کودهای طبیعی، قادر به تامین و پشتیبانی از منافع جمعیت میکروبی خاک نیستند.

·         فواید کودها : یکی از مهمترین فواید کود گیاهی و سبز ، بهبود خواص فیزیکی خاک می باشد . بالا رفتن هوموس باعث تشکیل خاک دانه های پایدار می شود ، لوله های مویین خاک بیشتر شده، تهویه و نفوذ پذیری خاک را افزایش می دهند. گیاهی که به عنوان کود سبز کاشته می شود از دو طریق بر میزان تلفات ناشی از آب شویی تاثیر می گذارد. یکی از طریق انتقال آب از خاک به اتمسفر بر اثر تعرق ، و دیگری از طریق جذب عناصر غذایی از محلول خاک و جلوگیری از انتقال آن به زه آبها ، در صورتی که محصول دارای سایه انداز (کانوپی ) گسترده باشد و سطح خاک را به طور کامل بپوشاند  ، تعرق مکانیزم اصلی اتلاف رطوبت خاک خواهد بود . اتلاف رطوبت خاک از راه تعرق موجب کاهش نفوذ آب به پایینتر از محدوده ریشه شده و در نتیجه میزان تلفات عناصر غذائی ناشی از آب شویی را کاهش می دهد . استفاده از کود سبز باعث بهبود ساختمان خاک و ایجاد تهویه مناسب می تواند تاثیر مثبتی بر زهکشی خاک داشته باشد و با تاثیر مطلوب بر ساختمان خاک ظرفیت اکسیژن پذیری آن را افزایش داده و همچنین با تعرق مقداری از آب را به صورت بخار از زمین خارج می کند .

 

توضیحاتی مختصر در مورد کاربرد تفاله قهوه :

تفاله قهوه سرشار از نیتروژن و تقویت کننده ارگانیک بسیار عالی برای خاک گلدان های گل و سبزی می باشد

و این محصول همچنین سرشار از پتاسیم و منیزیم که به رشد و تقویت گیاه کمک می کند

در ترکیب با سایر مواد طبیعی و کمپست ها به شکل کود های ارگانیک در آمده و این خاصیت ارگانیکی باعث افزایش و تقویت خاک و عناصر خاک شده و به مراتب ، موجب تقویت رشد گیاه می گردد در صورت استفاده مستقیم در خاک بیشترین اثر را در باغچه و گلدان ها خواهد داشت

این محصول به دلیل وجود کافئین آن در املاح خود ، باعث دور شدن مورچه ها و موش ها و آفات ( شته ها ، شپشک و ......) می شود

این محصول به دلیل وجود مواد آلی باعث اصلاح بافت خاک می شود

این محصول به خاطر اسیدی بودن با PH 5.3  برای گیاهانی مانند آزالیا ، رز ، کاملیا که اسید دوست هستند مناسب است

نکته : اصولا از تفاله تازه به دست آمده که در مرحله تخمیر است به دلیل تاثیر بازدارندگی بر روی رشد و تقویت گیاه و عناصر خاک حداقل یک هفته الی 10 روز نباید استفاده کرد

از این محصول می توان به جای دور ریزی برای حفظ محیط زیست استفاده نمود همچنین برای غنی سازی خاک می توان آن را به شکل کمپوست استفاده نمود ولی چون در آپارتمان کمپوست کردن فایده ای ندارد می توان جهت شادابی گلها از آن استفاده کرد

تفاله قهوه که از دانه قهوه به دست می آید سرشار از مواد ریز مغذی و عناصر میکرو و ماده عالی می باشد که با این ترکیب به عنوان کود نیز در زمین های زراعی و باغی مورد استفاده قرار می گیرد طبق تحقیقاتی که در سراسر دنیا انجام گرفته بیشترین تاثیر آن در گلدان ها بوده که باعث شادابی گلها از لحاظ غنی سازی خاک شده است که عمده عوامل تاثیرگذار عناصر موجود در این محصول طبق آزمایشات انجام شده به شرح برگه آزمایش می باشد.

 

ردیف

ویژگی / شرح آزمون

نتیجه آزمون

1

رطوبت   %

76 / 36

2

کربن آلی ( بر حسب خشک ) %

16 / 56

3

ماده آلی ( OM ) ( بر حسب وزن خشک ) %

59 / 96

4

نیتروژن کل ( بر حسب وزن خشک ) %

68 / 1

5

فسفر  ( P2O5) ( برحسب وزن خشک ) %

2/0

6

پتاسیم (K2O) ( برجسب وزن خشک ) %

42/0

7

سدیم ( بر حسب وزن خشک ) %

08/0

8

کلسیم ( بر حسب وزن خشک ) %

2/0

9

منیزیم ( برحسب وزن خشک ) %

18/0

10

بور ( ppm ) ( بر حسب وزن خشک )

44

11

آهن ( ppm ) ( بر حسب وزن خشک )

204

12

روی ( ppm ) ( بر حسب وزن خشک )

192

13

مس ( ppm ) برحسب وزن خشک )

990

14

EC( هدایت الکتریکی ) 10% خشک

1/98ds/m

15

PH 10% خشک

32/5

 

 

خانه قهوه تخصصی ایران / بهزاد مرادی                                                                                                           


اخبار

مراسم اهداء گواهینامه های دوره پانزدهم کاردان قهوه
پانزدهمین آئین اهداء گواهینامه به هنرجویان خانه قهوه تخصصی;با حضور جمعی از هنرجویان و اعضاء در این مرکز برگزار;;گردید;.;با آرزوی سلامتی و موفقیت روز ا...


پروتکل خلاق بهداشتی گامی در جهت شروع ایمن آموزشهای مهارتی فنی و حرفه ای
بدون شک امروزه تمامی مردم جهان به نحوی با ویرروس کرونا درگیرند . در ابتدا امید به این بود که این اپیدمی در بازه زمانی مشخصی پایان یافته و جهان به رو...


آزمون عملی دوره آموزشی باریستا سازمان فنی و حرفه ای کشور
علاقمندان به دریافت گواهینامه بین المللی باریستا از سازمان فنی وحرفه ای می بایست پس از طی دوره های آموزشی در آزمونهای مهارتی شرکت و; نمرات لازم را کسب...


مراسم اهداء گواهینامه های دوره چهاردهم کاردان قهوه
چهاردهمین آئین اهداء گواهینامه به هنرجویان خانه قهوه تخصصی با حضور جمعی از هنرجویان و اعضاء در این مرکز برگزار ;گردید .;با آرزوی سلامتی و موفقیت روز ...


برشته کاری قهوه در منزل Home Coffee Roasting *
برشته کاری قهوه ساده است و یک مسیر خطی هنر آشپزی را دنبال می کند،;البته عوامل متعددی در آن می تواند تفاوتهای چشمگیری در نتیجه کار شما به وجود آورند.هر...


مقالات

هفت تا از بهترین قهوه سازهای سفری Mobile coffee maker *
وقتی با قهوه بیشتر آشنا می شویم وسواس و حساسیت بیشتری هم بهش پیدا می کنیم .قبلا هر جور; قهوه رو هر جائی می خوردیم برامون زیادمهم نبود و; به ریزه کاریه...


برداشت قهوه با کمک حیوانات Animal coffee harvest *
برخی از حیوانات علاقه زیادی به خوردن گیلاسهای رسیده قهوه دارند ، مخصوصا انهایی که شیرین بوده و عطر و طعم خوبی دارند ، گیلاسهای خورده شده توسط این جا...


قهوه و ورزش حرفه ای Coffee and professional sports *
اگر شما یک ورزشکار حرفه ای و همزمان یک قهوه باز هستید، این مطلب برای شما نوشته شده است. در این مطلب نکاتی مطرح میشود که باعث علاقه و وابستگی بیشتر شم...


قهوه امریکای مرکزی و جنوبی قسمت اول Central and south America Coffee *
امریکای مرکزی و جنوبی مناطق جدید و مدرن تولید قهوه می باشند. علیرغم اینکه این مناطق جدیدترین مناطق کاشت قهوه در جهان محسوب می شوند ولی توانسته اند بر...


رواج قهوه بخش اول Coffee goes public *
اولین قهوه خانه ها;qahveh khaneh;در قرن پانزدهم در محلی که امروز شبه جزیره عربستان نامیده می شودبه وجود آمد و خیلی سریع به دیگر شهرهای خاورمیانه نفوذ ...


مزرعه

خشک کردن قهوه با ابزار مکانیکی Mechanical Drying Process *
الف) دستگاه خشک کن عمودی;;در این دستگاه دانه های قهوه بر اساس خارج شدن هوای گرم از پایین دستگاه به سمت بالا حرکت می کنند و این جریان باعث خشک شدن د...


شستشو و جداسازی درون حوضچه غوطه وری Flotation Tank and Sorting
دراین مرحله گیلاسهایی که جمع آوری شده اند درون حوضچه های آب قرار می گیرند ، آنهایی که شناور هستند وروی آب قرار می گیرند از آنهایی که به عمق رفته اند...


طرح های مختلف کاشت در مزارع قهوه Coffee plantation Layout
کاشت گیاهان قهوه بصورت نرمال در قالب اشکال هندسی در زمین صورت می گیرد ، بطوریکه;کشاورز اطمینان حاصل کند که هر گیاه فضای کافی برای رشد دارد و همچنین د...


ارزش گذاری مقایسه ای Green bean Equivalent
اصطلاحی است که برای اهداف آماری توسط موسسه بین المللی قهوه معرفی شده است.برای داشتن 60 کیلوگرم قهوه سبز;120 کیلوگرم گیلاس خشک; مورد نیاز است.برای دا...


بازده در کشاورزی قهوه Coffee Yield
منظور از این اصطلاح مقدار قهوه سبزی است که از گیلاس قهوه به دست می آید ، به عنوان مثال بازده 6 به آن معنی است که 6 کیلوگرم گیلاس قهوه می تواند 1 کیلو...


تجارت

واردات قهوه سبز از کشورهای مبدا Importing Green Coffee Bean *
تنها دانه های قهوه سبز خامی می توان به کشور وارد کنید که در کشور مبدا تمامی مراحل مختلف فراوری و آماده سازی جهت صادرات را گذرانده باشند.به طور معمول ...


دسته بندی دانه های قهوه براساس اندازه Size Classification of green Coffee*
دانه های قهوه سبز نه تنها براساس خاستگاه ، موقعیت جغرافیایی ، گونه و طبقه بندی بر اساس عیوب ، معامله می شوند ، بلکه سایز و اندازه انها در پروسه فروش ...


بسته بندی قهوه سبز Coffee bag *
به طور متوسط وزن هر کیسه دانه قهوه سبز 60 کیلوگرم می باشد (برزیل) ، هر چند که در استرالیا کیسه هایی با وزن 20 کیلو گرم و همچنین در گویانا و گوادلوپ ...


مقیاس آگترون < Agtron Scale > چیست؟ *
ممکن است شما افرادی را دیده باشید که در رابطه با رنگ برشتهکاری قهوه بحث میکنند. هنگام بحث کردن در رابطه با رنگ قهوه،در حقیقت منظور روشنی و تیرگی قهوه ...


رکورد جدید 803 دلار برای 450 گرم قهوه پاناما گیشا فراوری خشک *
بالاترین قیمت برای قهوه سبز در پاناما با 803 دلار برای هر 450 گرم است. این قهوه از گونه عربیکای گیشا بوده و در مزرعه فامیلی لاماستوس در منطقة بوکوئت ک...


کتاب

قسمت 25-3- فرنچ پرس French Press
یکی از دستگاه‌های بسیار قدیمی و مرسوم برای دم کردن قهوه است. در دهه‌ی 1840 میلادی هنوز فرنچ پرسی بدین صورت وجود نداشت اما ایده‌ی اختراع دستگاهی ...


قسمت 25-4- قهوه ساز ناپولیتن فیلیپ Neapolitan coffee maker
6-4- قهوه ساز ناپولیتن فیلیپ قهوه‌جوش ناپولیتن بعضی‌ اوقات قهوه ساز دو طرفه نامیده می‌شود که نشان می دهد که این دستگاه چگونه کار می کند . ...


قسمت 25-5- قهوه ساز وکیوم پات
این ﻗﻬﻮه ﺟﻮش که ظاهری شبیه; یک ﺳﺎﻋﺖ شنی دارد، از 3 قسمت اصلی تشکیل شده که بر روي ﻫﻢ ﺳﻮار میﺷﻮند.قسمت زیرین، ﻣﺤﻔﻈـﻪ شیشه ای است که در آن آب می ریزند و ...


قسمت 25- 6- پرکولاتور perculator *
این دستگاه شامل محفظه‌ای برای جوشیدن آب، محفظه که فیلتر درون آن قرار گرفته و قهوه آسیاب شده را در درون آن می‌ریزیم است. در این روش آب در حال جوش به در...


قسمت 25-7- قهوه ترک ایبریک/ ترکی/ گریک
این ﻣﺘﺪ با اسامی بسیاری معرفی می شود که مشهورترین آنها می تواند قهوه ترک و یا قهوه گریک باشدوبا ریختن قهوه ای;که بصورت آردي آسیاب شده وآب بطور همز...