Specialty Coffee Association

IRAN
 

مصاحبه روزنامه تخصصی سبزینه در ارتباط با صنعت قهوه


مصاحبه روزنامه تخصصی سبزینه در ارتباط با صنعت قهوه

گرانی، فال فروشنده های قهوه برای مشتریان
 
کافی شاپی در حوالی انقلاب یک فنجان قهوه ترک را در حدود 10 هزار تومان گران تر از همان نمونه در تهرانپارس می فروشد که در مقایسه با کافی شاپی دیگر 5 هزار تومان ارزان تر است. موضوعی که هرچند فعالان این حوزه کیفیت و نوع قهوه مصرفی را دلیل گرانی آن عنوان می کنند؛ اما نوسان قیمت ها در نقاط مختلف شهر نشان می دهد سیستم جامعی بر نحوه قیمت گذاری این نوشیدنی پرطرفدار در کشور وجود ندارد.به نظر می رسد نظارت هایی که بر قیمت های کافی شاپ ها صورت می گیرد چندان کارشناسی شده و دقیق نیست؛ چراکه گرانی قهوه و تفاوت قیمتی که در این زمینه وجود دارد نشان از ضعف فنی در شناخت انواع قهوه در کشور دارد. به همین دلیل الزام وجود کارگروهی که مباحث فنی مربوط به قهوه را تدوین کنند و عملکرد گمرک براساس آن شکل گیرد، احساس می شود. همچنین اتحادیه ای که با تسلط به این مباحث فنی علاوه بر هندل کردن قیمت قهوه بر عملکرد کافی شاپ ها نیز نظارت داشته باشد، احساس می شود. بر اساس قانون قهوه در ردیف گروه کالاهای غیر اساسی قرار گرفته است. بنابراین علاوه بر آن که سود بازرگانی این کالاها 2 برابر سایر کالاهای گروه اصلی است، تعرفه واردات فرآوری شده آن نیز متناسب با نوع قهوه متفاوت است، به گونه ای که قهوه بو داده کافئین گرفته در بسته بندی آماده برای خرده فروشی دارای 32 درصد حقوق گمرکی و سود بازرگانی (4درصد حقوق گمرکی+28 درصد سود بازرگانی) است که با احتساب دو برابر سود بازرگانی حقوق و عوارض آن 60 درصد (60=4+2*28) خواهد بود و 8 درصد نیز مالیات ارزش افزوده دارد. ضمن آن که ورود قهوه مستلزم اخذ مجوز از وزارت بهداشت و سازمان استاندارد است؛ بنابراین محدودیت به معنی ممنوعیت وجود ندارد، بلکه برخی مجوزهای قبلی بعد از ورود باید اخذ شود.
 
 
رضا حواله دار، موسس خانه قهوه تخصصی ایران، در ارتباط با تولیدات قهوه در ایران در گفت وگو با «سبزینه»، گفت: در حال حاضر در ایران تولید قهوه در چارچوب کشاورزی صنعتی به دلیل نبود شرایط اقلیمی مناسب وجود ندارد؛ اما در زمینه فرآوری انوع قهوه، فعالیت های نسبتا گسترده ای در شهرهای مشهد، تهران، اصفهان و شیراز وجود دارد. 
 
سازوکار واردات قهوه 
وی درباره واردات انواع قهوه به کشور اظهار داشت: به طور کلی قهوه به دو شکل دانه سبز و بو داده شده به کشور وارد می شود. قهوه سبز که توسط 210 شرکت ثبت شده است، به وسیله مراجع قانونی کشور فرآوری و بسته بندی می شود، محصولات قهوه به دو صورت قهوه فوری و قهوه معمولی به بازار مصرفی عرضه می شود؛ مثلا کارخانه مولتی کافه تولیدکننده قهوه فوری در کشور است. 
حواله دار در ادامه افزود: بیش از 5 هزار گونه گیاهی متفاوت از قهوه در بیش از 80 کشور جهان کاشته می شود که بیش از 4 گونه تجاری آن به نام های عربیکا، ربوستا، اکسلسا، لیبریکا وجوددارد، دو گونه گیاهی تجاری عربیکا و ربوستا 98 درصد سهم عمده تجاری این محصول را شامل می شود. ضمن آن که متخصصان قهوه با بودادن و ایجاد ترکیب های متفاوت درنهایت قهوه هایی را به دست می آورند که هرکدام برای تهیه یک محصول مناسب است. وی در ارتباط با کشورهای وارد کننده قهوه به ایران تصریح کرد: واردات قهوه به ایران از کشور های اندونزی، ویتنام، هند، آمریکای مرکزی، برزیل صورت می گیرد. کیفیت قهوه نیز همچون سایر محصولات کشاورزی بسته به زمین کشاورزی و سایر شرایط تعیین می شود و بالاترین تولید قهوه جهان متعلق به برزیل با تولید 42 میلیون کیسه 60 کیلویی است. 
 
وضعیت قاچاق قهوه در کشور
استاد آموزش فرآوری قهوه در ایران در ارتباط با قاچاق قهوه گفت: با توجه به آن که قهوه سبز از تعرفه گمرکی بالایی برخوردار نیست و به دلیل حساسیت این محصول در جذب بو و رطوبت، قاچاق این محصول در حال حاضر رایج نیست. این درحالی است که بحث قاچاق در قهوه بوداده و فوری مطرح است؛ زیرا علاوه بر این که تعرفه واردات آن بسته به کیفیت بسته بندی و نوع آن بالاست، از تقاضای بیش تری نیز در جامعه برخوردار است. 
 
قیمت جهانی قهوه و عامل قاچاق آن
وی در ارتباط با قیمت جهانی قهوه سبز در جهان گفت: قیمت جهانی قهوه در بورس نیویورک و لندن تعیین می شود. قیمت امروز آن در حدود یک دلار برای هر نیم کیلو است که حدود 7 هزار تومان برای هر کیلو تمام می شود، زمانی که صحبت از فرآوری قهوه به میان می آید اروپایی ها از نظر تکنیک های فرآوری از ما بسیار قوی ترند؛ به همین دلیل است که قهوه های فرآوری شده اروپایی از استقبال بیش تری در داخل کشور برخوردار است. فاصله ای که بین قهوه های فرآوری شده داخلی و خارجی وجود دارد، همچنین بالا بودن تعرفه واردات قهوه های بسته بندی شده عامل رونق قاچاق در این محصول است. 
حواله دار در ادامه گفت: با توجه به ضعفی که نسبت به اطلاعات فنی قهوه در گمرک وجود دارد نمی توان مشکلات آن را پیگیری کرد؛ چراکه به دلیل نبود اطلاعات فنی، قهوه سبز را نمی توانند آنالیز کنند، به این دلیل قهوه های سبز بی کیفیت وارد کشور می شوند. 
وی در ادامه گفت: زمانی که به شرکت های مطرح اروپایی پیشنهاد ساختن کارخانه های فرآوری و تفت قهوه در ایران داده می شود؛ هیچ گونه تمایلی برای این کار ندارند و ترجیح می دهند محصولاتشان را به شکل بسته بندی شده به ایران وارد کنند و از این طریق سود بالاتری به دست آورند. 
 
امکان فرآوری قهوه، باکیفیت اروپا
موسس خانه قهوه تخصصی ایران، در ارتباط با راه برون رفت از این مشکل گفت: رسیدن به تولید قهوه ملی همچون نمونه های اروپایی آن به راحتی در کارخانه های ایرانی امکان پذیر است؛ چراکه ایران در بسیاری از فناوری های پیچیده در جهان توانسته جایگاه قابل قبولی داشته باشد که فرآوری قهوه در مقابل آن بسیار کوچک است. قهوه رمز و راز خاص خود را دارد، در این ارتباط باید ذهنیت مردم نسبت به قهوه داخلی اصلاح و باور ملی در این زمینه ایجاد شود. همچنین کارخانه های تولید کننده قهوه داخلی با دریافت آموزش های لازم در زمینه رستینگ بتوانند کیفیت قوه داخلی را بالا ببرند که در این زمینه در سال های اخیر تلاش هایی نیز صورت گرفته است.  وی در پاسخ به این که آیا در کشور اتحادیه ای در زمینه قهوه وجود دارد که بر روند قیمت گذاری قهوه نظارت داشته باشد، گفت: خیر، هیچ گونه اتحادیه ای در زمینه قهوه وجود ندارد و با توجه به آن که قهوه های وارداتی در انحصار گروه های خاص است، به صورت دلخواه قیمت آن تعیین می شود.  حواله دار در ارتباط با خرید قهوه توصیه کرد: از فروشنده ای که حوصله توضیح در ارتباط با نحوه درست کردن و نوع محصول قهوه را ندارد، خریداری نکنید. همچنین به میزان مصرف هفتگی قهوه خریداری شود. در این صورت مطمئن باشید قهوه نقش خود را به عنوان سمبل اکسیر هوشیاری و جوهر طراحی روزمره شما بازی خواهد کردقهوه فروشی در حوالی انقلاب در گفت وگو با «سبزینه»، کیفیت قهوه خام را عامل گرانی قهوه می داند و معتقد است، بهترین نوع قهوه را تولید می کند؛ در حالی که هیچ گونه استاندارد خاصی در این زمینه ندارد. کافی شاپی در تهرانپارس در گفت وگو با «سبزینه»، قیمت های قهوه را بسته به نوع آن متفاوت ذکر می کند و معتقد است روند خاصی بر تعیین قیمت قهوه حاکم نیست؛ اما بر نحوه قیمت ها نظارتی از سوی تعزیرات صورت می گیرد. 
 
 
نویسنده : محبوبه قرمز چشمه
16 / بهمن / 1395
 

 


اخبار

دوره آموزشی کاردان قهوه Barista/ Coffeologist
دوره آموزشی کاردان قهوهCoffeologist; /; Barista;مجری : خانه قهوه تخصصی ایرانوب سایت : www.scairan.irمهارت هایی که شما در طی دوره باریستا " کاردان قه...


مراسم اهداء گواهینامه های دوره پانزدهم کاردان قهوه
پانزدهمین آئین اهداء گواهینامه به هنرجویان خانه قهوه تخصصی;با حضور جمعی از هنرجویان و اعضاء در این مرکز برگزار;;گردید;.;با آرزوی سلامتی و موفقیت روز ا...


پروتکل خلاق بهداشتی گامی در جهت شروع ایمن آموزشهای مهارتی فنی و حرفه ای
بدون شک امروزه تمامی مردم جهان به نحوی با ویرروس کرونا درگیرند . در ابتدا امید به این بود که این اپیدمی در بازه زمانی مشخصی پایان یافته و جهان به رو...


آزمون عملی دوره آموزشی باریستا سازمان فنی و حرفه ای کشور
علاقمندان به دریافت گواهینامه بین المللی باریستا از سازمان فنی وحرفه ای می بایست پس از طی دوره های آموزشی در آزمونهای مهارتی شرکت و; نمرات لازم را کسب...


مراسم اهداء گواهینامه های دوره چهاردهم کاردان قهوه
چهاردهمین آئین اهداء گواهینامه به هنرجویان خانه قهوه تخصصی با حضور جمعی از هنرجویان و اعضاء در این مرکز برگزار ;گردید .;با آرزوی سلامتی و موفقیت روز ...


مقالات

نوآوری شرکت کافک در تهیه فیلترهای کاغذی قهوه
شرکت تجهیزات قهوه کافک ژاپن نسل جدیدی از فیلتر های کاغذی را طراحی و به بازار ارائه نموده است . شرکت کافک Cafec طراح و سازنده ;انواع دستگاه های قهوه...


هفت تا از بهترین قهوه سازهای سفری Mobile coffee maker *
وقتی با قهوه بیشتر آشنا می شویم وسواس و حساسیت بیشتری هم بهش پیدا می کنیم .قبلا هر جور; قهوه رو هر جائی می خوردیم برامون زیادمهم نبود و; به ریزه کاریه...


برداشت قهوه با کمک حیوانات Animal coffee harvest *
برخی از حیوانات علاقه زیادی به خوردن گیلاسهای رسیده قهوه دارند ، مخصوصا انهایی که شیرین بوده و عطر و طعم خوبی دارند ، گیلاسهای خورده شده توسط این جا...


قهوه و ورزش حرفه ای Coffee and professional sports *
اگر شما یک ورزشکار حرفه ای و همزمان یک قهوه باز هستید، این مطلب برای شما نوشته شده است. در این مطلب نکاتی مطرح میشود که باعث علاقه و وابستگی بیشتر شم...


قهوه امریکای مرکزی و جنوبی قسمت اول Central and south America Coffee *
امریکای مرکزی و جنوبی مناطق جدید و مدرن تولید قهوه می باشند. علیرغم اینکه این مناطق جدیدترین مناطق کاشت قهوه در جهان محسوب می شوند ولی توانسته اند بر...


مزرعه

خشک کردن قهوه با ابزار مکانیکی Mechanical Drying Process *
الف) دستگاه خشک کن عمودی;;در این دستگاه دانه های قهوه بر اساس خارج شدن هوای گرم از پایین دستگاه به سمت بالا حرکت می کنند و این جریان باعث خشک شدن د...


شستشو و جداسازی درون حوضچه غوطه وری Flotation Tank and Sorting
دراین مرحله گیلاسهایی که جمع آوری شده اند درون حوضچه های آب قرار می گیرند ، آنهایی که شناور هستند وروی آب قرار می گیرند از آنهایی که به عمق رفته اند...


طرح های مختلف کاشت در مزارع قهوه Coffee plantation Layout
کاشت گیاهان قهوه بصورت نرمال در قالب اشکال هندسی در زمین صورت می گیرد ، بطوریکه;کشاورز اطمینان حاصل کند که هر گیاه فضای کافی برای رشد دارد و همچنین د...


ارزش گذاری مقایسه ای Green bean Equivalent
اصطلاحی است که برای اهداف آماری توسط موسسه بین المللی قهوه معرفی شده است.برای داشتن 60 کیلوگرم قهوه سبز;120 کیلوگرم گیلاس خشک; مورد نیاز است.برای دا...


بازده در کشاورزی قهوه Coffee Yield
منظور از این اصطلاح مقدار قهوه سبزی است که از گیلاس قهوه به دست می آید ، به عنوان مثال بازده 6 به آن معنی است که 6 کیلوگرم گیلاس قهوه می تواند 1 کیلو...


تجارت

واردات قهوه سبز از کشورهای مبدا Importing Green Coffee Bean *
تنها دانه های قهوه سبز خامی می توان به کشور وارد کنید که در کشور مبدا تمامی مراحل مختلف فراوری و آماده سازی جهت صادرات را گذرانده باشند.به طور معمول ...


دسته بندی دانه های قهوه براساس اندازه Size Classification of green Coffee*
دانه های قهوه سبز نه تنها براساس خاستگاه ، موقعیت جغرافیایی ، گونه و طبقه بندی بر اساس عیوب ، معامله می شوند ، بلکه سایز و اندازه انها در پروسه فروش ...


بسته بندی قهوه سبز Coffee bag *
به طور متوسط وزن هر کیسه دانه قهوه سبز 60 کیلوگرم می باشد (برزیل) ، هر چند که در استرالیا کیسه هایی با وزن 20 کیلو گرم و همچنین در گویانا و گوادلوپ ...


مقیاس آگترون < Agtron Scale > چیست؟ *
ممکن است شما افرادی را دیده باشید که در رابطه با رنگ برشتهکاری قهوه بحث میکنند. هنگام بحث کردن در رابطه با رنگ قهوه،در حقیقت منظور روشنی و تیرگی قهوه ...


رکورد جدید 803 دلار برای 450 گرم قهوه پاناما گیشا فراوری خشک *
بالاترین قیمت برای قهوه سبز در پاناما با 803 دلار برای هر 450 گرم است. این قهوه از گونه عربیکای گیشا بوده و در مزرعه فامیلی لاماستوس در منطقة بوکوئت ک...


کتاب

قسمت 25-3- فرنچ پرس French Press
یکی از دستگاه‌های بسیار قدیمی و مرسوم برای دم کردن قهوه است. در دهه‌ی 1840 میلادی هنوز فرنچ پرسی بدین صورت وجود نداشت اما ایده‌ی اختراع دستگاهی ...


قسمت 25-4- قهوه ساز ناپولیتن فیلیپ Neapolitan coffee maker
6-4- قهوه ساز ناپولیتن فیلیپ قهوه‌جوش ناپولیتن بعضی‌ اوقات قهوه ساز دو طرفه نامیده می‌شود که نشان می دهد که این دستگاه چگونه کار می کند . ...


قسمت 25-5- قهوه ساز وکیوم پات
این ﻗﻬﻮه ﺟﻮش که ظاهری شبیه; یک ﺳﺎﻋﺖ شنی دارد، از 3 قسمت اصلی تشکیل شده که بر روي ﻫﻢ ﺳﻮار میﺷﻮند.قسمت زیرین، ﻣﺤﻔﻈـﻪ شیشه ای است که در آن آب می ریزند و ...


قسمت 25- 6- پرکولاتور perculator *
این دستگاه شامل محفظه‌ای برای جوشیدن آب، محفظه که فیلتر درون آن قرار گرفته و قهوه آسیاب شده را در درون آن می‌ریزیم است. در این روش آب در حال جوش به در...


قسمت 25-7- قهوه ترک ایبریک/ ترکی/ گریک
این ﻣﺘﺪ با اسامی بسیاری معرفی می شود که مشهورترین آنها می تواند قهوه ترک و یا قهوه گریک باشدوبا ریختن قهوه ای;که بصورت آردي آسیاب شده وآب بطور همز...


واژه نامه قهوه

کاپ اف اکسلنس CUP OF EXCELLENCE
کاپ اف اکسلنس رقابتی است که در آن تولید کنندگان قهوه یک کشور شرکت دارند.در این رقابت تولید کنندگان برتر قهوه از نقاط متفاوت کشور نمونه های خود را برای...


قهوه کلین clean coffee
اغلب این سوال مطرح است که آیا اصطلاح " قهوه ی تمیز-; Clean coffee" در مقابل اصطلاح " قهوه ی کثیف- Dirty Coffee" قرار دارد؟در واقع بله؛ درست است. زمانی...


جدا ساز چرخشی Cyclone Separator *
قسمتی از دستگاه برشته کاری قهوه برای جداسازی دود و ذرات (Chaff) که درفرآیند برشته کاری بوجود می اید ....


قهوه بدون کافئین Decaf Coffee *
قهوه بدون کافئین به روشهای متفاوتی تهیه می شود ولی نقطه اشتراک تمامی روشها این است که فرآوری بر روی قهوه سبز صورت می گیرد.دو روش رایج برای کافئین زدائ...


برشته کاری تیره Dark Roast *
درجه ای در برشته کاری قهوه که در آن دانه های قهوه به رنگ قهوه ای بسیار تیره یا مشکی در می آیند .این درجه از بو دادن باعث خروج روغنهای قهوه می شود و ظا...