تاریخچه
قبل از هر چیز لازم است اشاره کنم که این قهوه در کشور ما به قهوه فرانسه شهرت دارد.
اولین قهوه ساز فیلتری /قطره ای اتوماتیک در سال 1954 در آلمان به نام ویگمات ( wigomat) به ثبت رسید. این قهوه ساز به مرور در دهه ی 1970 جانشین جانشین پور کلیتور و فرنچ پرس شد. از مزایای این دستگاه آسانی کار با آن است و همچنین امکان خطای چندانی در حین کار با آن وجود ندارد. زیرا فرآیند دم کردن به طور خودکار انجام می شود. معایب این دستگاه از جمله چسبیدن پودر قهوه به دور فیلتر و مصرف نشدن کامل آن _ به مرورزمان برطرف شده است و دستگاه های جدیدتر حتی امکان کنترل دمای آب را نیز به ما می دهند. استفاده از قهوه ساز فیلتریی/ قطره ای اتوماتیک از مرسوم ترین روش های دم کردن قهوه در آمریکای شمالی است.
محصول این گونه قهوه ساز ها قهوه ای یک دست، صاف،
بدون درد ( لرد)، با جرم پایین و
روغن اندک است. در سال های اخیر قهوه ساز
فیلتری/ قطره ای اتوماتیک پیشرفت بسیاری
کرده اند و انواع و اقسام آن در بازار موجود است.
در واقع این دستگاه کار سادهای انجام می دهد و تنها تفاوت انواع مختلف آن
با یکدیگر امکانات اضافهای است که دستگاههای غیر گرانقیمت تر دارند.
طراحی
این دستگاه آب سرد را در محفظه جداگانه ای که اغلب در بالای دستگاه آن قرار دارد گرم می کند، سپس آب گرم را به ظرفی که حاوی یک فیلتر کاغذی نیز می باشد منتقل می کند تا در آنجا با پودر قهوه مخلوط شود. سپس قهوه دم شده را از طریق مجرایی به درون قوری زیر فیلتر می ریزد که خود بر روی بشقاب یا وارمری قرار دارد تا گرم بماند. این فرایند اغلب ۴ الی ۸ دقیقه طول می کشد. برخی قهوه ساز های پیشرفته تر این امکان را به ما می دهند که فعالیت آنها را قبل از آنکه همه قهوه داخل دستگاه دم شود قطع کنیم و قوری را بدون نگرانی از اینکه ممکن است قهوه ای در حال دم شدن به درون بشقاب یا وارمر زیر قوری چکه کند برداریم، یک فنجان برای خودمان بریزیم و سپس دوباره آن را بر روی بشقاب قرار دهیم تا باقی قهوه نیز آماده شود. این امکان برای مکان هایی که سرعت مصرف قهوه در آنها بالا است امکان بسیار مفیدی است.
این دستگاه در هر جمله
های گوناگون، از فنجان یک نفره و قوری دونفره تا قوری ۱۲ نفر، یافت می شود و بسته به
امکاناتی که ارائه میدهد قیمت های متفاوتی دارد. یکی از معایب این
دستگاه، به ویژه در حجم های بزرگتر آن، این است که اغلب مزه قهوه ای
که در ته قوری قرار دارد قوی تر از قهوهای است که سر قوری قرار
دارد. علت این مسئله این است که در اواخر فرایند دم شدن قهوه
توسط قهوه ساز، دانه های قهوه مزه و عطر کمتری برای استخراج شدن
دارند. در سال های اخیر ریاضیدانان سعی کردهاند این مسئله را به کمک یک
دنباله دوتایی به نام " دنباله تیو _مورس" sequence thue_Morse حل کنند تا بتوان دو فنجان قهوه
دم شده کاملاً یکسان از یک قهوه ساز برداشت کرد
دانه های قهوه
تان را آسیاب کنید. برای دم کردن قهوه با استفاده از قهوه ساز فیلتری/ قطرهای
بهتر است دانه های قهوه را به میزان متوسط آسیاب کنید به طوری که نه ریز باشند و
نه درشت. اگر از فیلتر قیفی استفاده میکنید، باید دانه هایتان را کمی
ریزتر آسیاب کنید و اگر از فیلتر ته صاف استفاده میکنید، دانه هایتان را کمی
درشت تر آسیاب کنید.
قبل از ریختن آب
و قهوه به داخل دستگاه، ابتدا دستگاه را روشن کنید تا قوری گرم شود.
از تمیز بودن قوری مطمئن شوید.
فیلتر کاغذی یا
فیلتر فلزی تمیزی را داخل ظرف مخصوص قهوه قرار دهید. به طوریکه کاملاً مساحت
ظرف را بپوشاند. سپس به ازای هر ۱۲۰ میلی لیتر آب، ۷ گرم پودر قهوه آسیاب شده به درون فیلتر
بریزید. فیلتر را کمی تکان دهید تا پودر قهوه همه جای آن را به یک میزان
بپوشاند.
به ازای هر ۷ گرم قهوه، ۱۲۰ میلی لیتر آب درون محفظه مخصوص آب بریزید.
مواظب باشید آب را بر روی سیم دستگاه نریزید.
پس از اینکه آب را به دستگاه اضافه کردید
دستگاه به صورت خودکار شروع به داغ کردن آب می کند و آن را کم کم به فیلتر حاوی
قهوه اضافه می کند. منتظر شوید چکه کردن قهوه دم شده از فیلتر به درون قوری
کامل متوقف شود. سپس می توانید قوری را بردارید. قهوه شما آماده
است. برای گرم نگه داشتن باقی مانده قهوه داخل قوری کافی ست
دکمه دستگاه را خاموش نکنید. البته حواستان باشد قهوه ای که مدتی طولانی بر
روی بشقاب یا وارمر دستگاه بماند، پخته می شود و مزه اولیه آن تغییر می کند.
نکات مهم
قهوه ای که با
استفاده از قهوه ساز فیلتری/ قطره ای دم میشود بسیاری از روغن و
اسانس های طبیعی موجود درون قهوه را از دست می دهد. پس اگر به
دنبال قهوه ای غلیظ و مملو از درد ( لرد) و روغن قهوه هستید این
دستگاه چندان مناسب شما نیست. به علت این کخ این دستگاه بسیاری از روغن های طبیعی
قهوه را میگیرد و فنجان حاصل صاف و یکدست است، نوع قهوه ای که مصرف میکنید می
تواند تفاوت فاحشی در کیفیت نهایی فنجان شما ایجاد کند. پس حتما از قهوه ی مرغوب
استفاده کنید و ترجیحا خودتان دانه ها را آسیاب کنید. توجه داشته باشید که بسیاری
از دستگاه های قهوه ساز آب را خیلی داغ نمی کنند و حرارت قهوه ای که از قوری این
دستگاه داخل فنجان میریزد از همان ابتدا مناسب نوشیدن است و سریع سرد می شود.
مشکلات احتمالی
خانه قهوه تخصصی