Specialty Coffee Association

IRAN
 

تاریخچه و درجه بندی قهوه کنیا بخش اول *


تاریخچه و درجه بندی قهوه کنیا بخش اول *

 

با اینکه کشور همسایه، یعنی اتیوپی به موطن قهوه مشهور است، اما در کنیا تا همین اواخر قهوه تولید نمی شد. اولین اطلاعات مستند در خصوص واردات قهوه به سال 1893 برمی گردد یعنی زمانی که مبلغان مذهبی فرانسوی تبار درختان قهوه را از جزیره رئونیون به این کشور آوردند. اغلب بر این باورند که نوع قهوه وارد شده از نوع بوربون بوده و اولین محصول در سال 1896 به دست آمده است.

 

در ابتدا قهوه در مزارع وسیع و تحت قوانین استعماری بریتانیا تولید می شد و محصول بدست آمده در شهر لندن به فروش می رسید. در سال 1933 قانون مربوط به کشت قهوه به تصویب رسید و انجمن قهوه کنیا بنیانگذاری گردید که عواید حاصل از فروش قهوه را به خود کنیا باز می گرداند. در سال 1934 سیستم حراج تاسیس شد که تا امروز نیز مورد استفاده است; یک سال بعد قوانینی برای رتبه بندی قهوه بوجود آمد که به بهبود کیفیت آن کمک می نمود.

کمی پس از شورش مائو مائو در اوایل دهه 1950، قانون زراعتی به تصویب رسید تا بموجب آن درآمد بیشتری عاید خانواده هایی گردد که از طریق کشاورزی و تولید محصولات با ارزش امرار معاش می کنند. این عمل بعنوان "طرح سویننرتون" شناخته شد که از نام یک مقام رسمی در بخش کشاورزی گرفته شده است.

این امر آغاز انتقال محصولات قهوه از بریتانیا به کنیا بود. اثر آن بر روی محصول خرده ملاکان، با افزایش درآمدی آنان از 2/5 میلیون پوند در سال 1955 به 14 میلیون پوند در سال 1964 قابل توجه بود. به طرز قابل ملاحظه ای، سهم محصولات قهوه از این افزایش 55 درصد بود.

کنیا در سال 1963 استقلال خود را بدست آورد و اکنون بطور پیوسته انواع قهوه را با کیفیت بالایی تولید  می کند. توسعه و تحقیقات در کنیا بسیار مورد توجه قرار گرفته است و خیل عظیمی از کشاورزان آموزشهای فراوانی در مورد تولید قهوه دیده اند. سیستم حراج قهوه کنیا باید با بهبود بخشیدن به بهای قهوه به تشویق تولیدکنندگانی که به کیفیت قهوه توجه می کنند کمک نماید ،اما با وجود اینکه خریداران قیمت بالایی برای بهترین نوع قهوه پرداخت می نمایند وجود فساد در سیستم ممکن است مانع دستیابی کشاورزان به این مزایا شود.

رتبه بندی

صرف نظر از آنکه محصولات قهوه صادراتی کنیا قابل رهگیری باشند یا نه این کشور از یک نوع رتبه بندی برای تمام انواع قهوه های صادراتی خود استفاده می کند. همچون بسیاری از کشورهای دیگر، سیستم رتبه بندی بر اساس ترکیبی از سایز و کیفیت دانه هاست.تعاریف بوضوح معنی سایز را مشخص می کنند و تا حدی بر این باور است که کیفیت دانه ها با اندازه آنها ارتباط مستقیم دارد. گرچه این درست است و قهوه های گروه AA  اغلب نوع ممتازی از قهوه هستند اما من اخیرا در بعضی از محصولات دیده ام که قهوه های گروه AB پیچیده تر و دارای کیفیت بالاتری نسبت به خیلی از قهوه های گروه AA هستند.

-E به این گروه از قهوه قهوه فیلی اطلاق می گردد که از نظر سایز بسیار بزرگ هستند، از اینرو غالبا وسعت کشت این گونه قهوه ها نسبتا کوچک می باشد.

-AAاین رتبه، رتبه معمول برای دانه های بسیار بزرگ یعنی بالاتر از سایز 18 (صفحه 40 را مشاهده فرمائید) یا 22/7 میلیمتر است. معمولا این قهوه ها بالاترین قیمت را دارند.

-AB این رتبه ترکیبی از گروه A (سایز 16 یا 80/6 میلیمتر) و گروه B (سایز 15 یا 20/16 میلیمتر) است. این رتبه حدود 30% تولید سالانه کنیا را شامل می شود.

-PB این رتبه برای قهوه پی بری (Pea berry) است که به قهوه ای اطلاق می شود که بجای انکه درون گیلاس قهوه دو دانه قهوه رشد کند فقط یک دانه قهوه رشد کرده است.

-C این رتبه در ذیل رتبه AB قرار می گیرد. بعید است اگر در این رتبه قهوه با کیفیت بالا پیدا شود.

-TT باز هم رتبه پائین تر، معمولا شامل دانه های کوچکتر می شود که از گروه های AA, AB و E سوا      شده اند.از نظر دانسیته، ضعیفترین دانه ها معمولا از گروه TT هستند.

T- پائین ترین رتبه که اغلب شامل خرده شکسته های قهوه است.

 -MH/ML این حروف اختصار به کلمات Mbuni Light و Mbuni Heavy اشاره دارد. Mbuni نامی است که به پروسه طبیعی قهوه اطلاق می گردد. این نمونه ها بعنوان کیفیت پائین قهوه شناخته می شوند که اغلب شامل دانه های کال و یا ترشیده اند و به قیمتهای خیلی پایین فروخته می شوند. این گروه از قهوه، حدود هفت درصد محصول سالانه را تشکیل می دهد.

رهگیری

قهوه کنیا هم در مزارع بزرگ و هم بوسیله خرده ملاکان بعمل آمده و سپس محصول به ایستگاههای شستشوی محلی ارسال می گردد. این بدان معناست که رهگیری قهوه های املاک خصوصی کاملا امکان پذیر است، اما در سالهای اخیر قهوه های باکیفیت بالاتر بطور فزاینده ای از خرده ملاکان بدست می آید.

 

محمودی

خانه قهوه تخصصی


اخبار

دوره آموزشی کاردان قهوه Barista/ Coffeologist
دوره آموزشی کاردان قهوهCoffeologist; /; Barista;مجری : خانه قهوه تخصصی ایرانوب سایت : www.scairan.irمهارت هایی که شما در طی دوره باریستا " کاردان قه...


مراسم اهداء گواهینامه های دوره پانزدهم کاردان قهوه
پانزدهمین آئین اهداء گواهینامه به هنرجویان خانه قهوه تخصصی;با حضور جمعی از هنرجویان و اعضاء در این مرکز برگزار;;گردید;.;با آرزوی سلامتی و موفقیت روز ا...


پروتکل خلاق بهداشتی گامی در جهت شروع ایمن آموزشهای مهارتی فنی و حرفه ای
بدون شک امروزه تمامی مردم جهان به نحوی با ویرروس کرونا درگیرند . در ابتدا امید به این بود که این اپیدمی در بازه زمانی مشخصی پایان یافته و جهان به رو...


آزمون عملی دوره آموزشی باریستا سازمان فنی و حرفه ای کشور
علاقمندان به دریافت گواهینامه بین المللی باریستا از سازمان فنی وحرفه ای می بایست پس از طی دوره های آموزشی در آزمونهای مهارتی شرکت و; نمرات لازم را کسب...


مراسم اهداء گواهینامه های دوره چهاردهم کاردان قهوه
چهاردهمین آئین اهداء گواهینامه به هنرجویان خانه قهوه تخصصی با حضور جمعی از هنرجویان و اعضاء در این مرکز برگزار ;گردید .;با آرزوی سلامتی و موفقیت روز ...


مقالات

نوآوری شرکت کافک در تهیه فیلترهای کاغذی قهوه
شرکت تجهیزات قهوه کافک ژاپن نسل جدیدی از فیلتر های کاغذی را طراحی و به بازار ارائه نموده است . شرکت کافک Cafec طراح و سازنده ;انواع دستگاه های قهوه...


هفت تا از بهترین قهوه سازهای سفری Mobile coffee maker *
وقتی با قهوه بیشتر آشنا می شویم وسواس و حساسیت بیشتری هم بهش پیدا می کنیم .قبلا هر جور; قهوه رو هر جائی می خوردیم برامون زیادمهم نبود و; به ریزه کاریه...


برداشت قهوه با کمک حیوانات Animal coffee harvest *
برخی از حیوانات علاقه زیادی به خوردن گیلاسهای رسیده قهوه دارند ، مخصوصا انهایی که شیرین بوده و عطر و طعم خوبی دارند ، گیلاسهای خورده شده توسط این جا...


قهوه و ورزش حرفه ای Coffee and professional sports *
اگر شما یک ورزشکار حرفه ای و همزمان یک قهوه باز هستید، این مطلب برای شما نوشته شده است. در این مطلب نکاتی مطرح میشود که باعث علاقه و وابستگی بیشتر شم...


قهوه امریکای مرکزی و جنوبی قسمت اول Central and south America Coffee *
امریکای مرکزی و جنوبی مناطق جدید و مدرن تولید قهوه می باشند. علیرغم اینکه این مناطق جدیدترین مناطق کاشت قهوه در جهان محسوب می شوند ولی توانسته اند بر...


مزرعه

خشک کردن قهوه با ابزار مکانیکی Mechanical Drying Process *
الف) دستگاه خشک کن عمودی;;در این دستگاه دانه های قهوه بر اساس خارج شدن هوای گرم از پایین دستگاه به سمت بالا حرکت می کنند و این جریان باعث خشک شدن د...


شستشو و جداسازی درون حوضچه غوطه وری Flotation Tank and Sorting
دراین مرحله گیلاسهایی که جمع آوری شده اند درون حوضچه های آب قرار می گیرند ، آنهایی که شناور هستند وروی آب قرار می گیرند از آنهایی که به عمق رفته اند...


طرح های مختلف کاشت در مزارع قهوه Coffee plantation Layout
کاشت گیاهان قهوه بصورت نرمال در قالب اشکال هندسی در زمین صورت می گیرد ، بطوریکه;کشاورز اطمینان حاصل کند که هر گیاه فضای کافی برای رشد دارد و همچنین د...


ارزش گذاری مقایسه ای Green bean Equivalent
اصطلاحی است که برای اهداف آماری توسط موسسه بین المللی قهوه معرفی شده است.برای داشتن 60 کیلوگرم قهوه سبز;120 کیلوگرم گیلاس خشک; مورد نیاز است.برای دا...


بازده در کشاورزی قهوه Coffee Yield
منظور از این اصطلاح مقدار قهوه سبزی است که از گیلاس قهوه به دست می آید ، به عنوان مثال بازده 6 به آن معنی است که 6 کیلوگرم گیلاس قهوه می تواند 1 کیلو...


تجارت

واردات قهوه سبز از کشورهای مبدا Importing Green Coffee Bean *
تنها دانه های قهوه سبز خامی می توان به کشور وارد کنید که در کشور مبدا تمامی مراحل مختلف فراوری و آماده سازی جهت صادرات را گذرانده باشند.به طور معمول ...


دسته بندی دانه های قهوه براساس اندازه Size Classification of green Coffee*
دانه های قهوه سبز نه تنها براساس خاستگاه ، موقعیت جغرافیایی ، گونه و طبقه بندی بر اساس عیوب ، معامله می شوند ، بلکه سایز و اندازه انها در پروسه فروش ...


بسته بندی قهوه سبز Coffee bag *
به طور متوسط وزن هر کیسه دانه قهوه سبز 60 کیلوگرم می باشد (برزیل) ، هر چند که در استرالیا کیسه هایی با وزن 20 کیلو گرم و همچنین در گویانا و گوادلوپ ...


مقیاس آگترون < Agtron Scale > چیست؟ *
ممکن است شما افرادی را دیده باشید که در رابطه با رنگ برشتهکاری قهوه بحث میکنند. هنگام بحث کردن در رابطه با رنگ قهوه،در حقیقت منظور روشنی و تیرگی قهوه ...


رکورد جدید 803 دلار برای 450 گرم قهوه پاناما گیشا فراوری خشک *
بالاترین قیمت برای قهوه سبز در پاناما با 803 دلار برای هر 450 گرم است. این قهوه از گونه عربیکای گیشا بوده و در مزرعه فامیلی لاماستوس در منطقة بوکوئت ک...


کتاب

قسمت 25-3- فرنچ پرس French Press
یکی از دستگاه‌های بسیار قدیمی و مرسوم برای دم کردن قهوه است. در دهه‌ی 1840 میلادی هنوز فرنچ پرسی بدین صورت وجود نداشت اما ایده‌ی اختراع دستگاهی ...


قسمت 25-4- قهوه ساز ناپولیتن فیلیپ Neapolitan coffee maker
6-4- قهوه ساز ناپولیتن فیلیپ قهوه‌جوش ناپولیتن بعضی‌ اوقات قهوه ساز دو طرفه نامیده می‌شود که نشان می دهد که این دستگاه چگونه کار می کند . ...


قسمت 25-5- قهوه ساز وکیوم پات
این ﻗﻬﻮه ﺟﻮش که ظاهری شبیه; یک ﺳﺎﻋﺖ شنی دارد، از 3 قسمت اصلی تشکیل شده که بر روي ﻫﻢ ﺳﻮار میﺷﻮند.قسمت زیرین، ﻣﺤﻔﻈـﻪ شیشه ای است که در آن آب می ریزند و ...


قسمت 25- 6- پرکولاتور perculator *
این دستگاه شامل محفظه‌ای برای جوشیدن آب، محفظه که فیلتر درون آن قرار گرفته و قهوه آسیاب شده را در درون آن می‌ریزیم است. در این روش آب در حال جوش به در...


قسمت 25-7- قهوه ترک ایبریک/ ترکی/ گریک
این ﻣﺘﺪ با اسامی بسیاری معرفی می شود که مشهورترین آنها می تواند قهوه ترک و یا قهوه گریک باشدوبا ریختن قهوه ای;که بصورت آردي آسیاب شده وآب بطور همز...


واژه نامه قهوه

کاپ اف اکسلنس CUP OF EXCELLENCE
کاپ اف اکسلنس رقابتی است که در آن تولید کنندگان قهوه یک کشور شرکت دارند.در این رقابت تولید کنندگان برتر قهوه از نقاط متفاوت کشور نمونه های خود را برای...


قهوه کلین clean coffee
اغلب این سوال مطرح است که آیا اصطلاح " قهوه ی تمیز-; Clean coffee" در مقابل اصطلاح " قهوه ی کثیف- Dirty Coffee" قرار دارد؟در واقع بله؛ درست است. زمانی...


جدا ساز چرخشی Cyclone Separator *
قسمتی از دستگاه برشته کاری قهوه برای جداسازی دود و ذرات (Chaff) که درفرآیند برشته کاری بوجود می اید ....


قهوه بدون کافئین Decaf Coffee *
قهوه بدون کافئین به روشهای متفاوتی تهیه می شود ولی نقطه اشتراک تمامی روشها این است که فرآوری بر روی قهوه سبز صورت می گیرد.دو روش رایج برای کافئین زدائ...


برشته کاری تیره Dark Roast *
درجه ای در برشته کاری قهوه که در آن دانه های قهوه به رنگ قهوه ای بسیار تیره یا مشکی در می آیند .این درجه از بو دادن باعث خروج روغنهای قهوه می شود و ظا...