در روش سنتی کاشت قهوه در آغاز فصل بارندگی ۲۰ دانه قهوه در هر
حفره کاشته می شود. در این روش باعث از بین
رفتن ۵۰ درصد پتانسیل دانهها شده و درنتیجه تقریباً نیمی از این تعداد موفق
به جوانه زدن نمی شوند.
روش موثر و کارآمد تر کاشت قهوه که در برزیل مورد استفاده قرار می گیرد،
پرورش جوانه قهوه در گلخانه و انتقال و کاشت آنها در خارج از محوطه گلخانه بعد از ۶ تا ۱۲ ماه می باشد.
گیاه قهوه معمولا ۳ تا ۴ سال پس از کاشته شدن شروع به تولید گل می نماید و از این گل ها میوه
گیاه قهوه نمایان میشود که معمولاً به عنوان گیلاسهای قهوه شناخته میشود.
برداشت مفید از این گیاه پنج سال پس از کاشت امکان پذیر است. این گیلاسها در حدود ۸ ماه بعد از ظاهر شدن گل با تغییر رنگ از سبز به قرمز یا بنفش رسیده میشود و این زمانی است که محصول باید برداشت شود.
نیاز برخی گونههای گیاه قهوه به نور مستقیم خورشید و با توسعه مزارع
در کشورهای مختلف به دلیل کمبود زمین مناسب مقدار زیادی از جنگلها تخریب گردید،
که این باعث تخریب زیستگاه جانوران زیادی بخصوص پرندگان شده است. از این رو از
جانب برخی انجمن ها نظیر انجمن امریکایی پرنده شناسی، مرکز پژوهشی پرندگان مهاجر
اسمیتسونیان، بنیاد ملی روز درختکاری و اتحاد کشورهای استوایی، سلسله فعالیت هایی برای تولید بوته" قهوه
سایه رشد" که به شکل طبیعی می توان از آن به طور مداوم بهره برداری کرد،
انجام شده است.
سیستم های کشت بوته های سایه رشد قهوه، تنوع زیستی بیشتری نسبت به سیستمهای
کاملاً خورشید رشد نشان میدهد.
مسئله مهم دیگر در مورد بوته قهوه، میزان
آب مصرفی آن است. این در حالی است که قهوه اغلب در کشورهای رشد میکند که با کمبود
منابع آب مواجه هستند مانند اتیوپی.
با توجه به مطالعات، با
استفاده از شیوه های کشاورزی صنعتی می
توان میزان مصرف آب را به مقدار قابل توجهی کاهش داد. در حدود 200 لیتر آب برای رشد تعداد دانه هایی مصرف میشود که برای درست کردن یک
فنجان قهوه 180 سی سی مورد نیاز است و با استفاده از روش های کشاورزی پایدار( کاهش
مصرف منابع طبیعی) مقدار مصرف آب را می توان به طور چشمگیری کاهش داد و در عین حال
محصول و بازدهی قابل مقایسه ای بدست آورد.
برای مقایسه، با توجه به گزارش مرکز بررسی زمینشناسی ایالات متحده میزان مصرف آب برای تولید یک عدد تخم مرغ ۴۵۴ لیتر، یک وعده شیر ۲۴۶ لیتر، یک وعده برنج ۱۳۲ لیتر و یک شیشه شراب نیازمند ۱۲۰ لیتر آب است.
بیش از ۹۰۰ گونه از حشرات موذی و آفات محصول قهوه در جهان ثبت و شناسایی شده است، که از این میان بیش از یک سوم آن حشرات بالدار و بیشتر از یک چهارم آن لارو و بندپایان هستند. همچنین حدوداً 20 گونه کرمک، 9 نوع کرم ریز و تعدادی حلزون با صدف و بی صدف از آفات گیاه قهوه به شمار می رود. گاهی پرندگان و جوندگان نیز دانه های قهوه را میخورند اما خسارت وارد آمده از سوی آنها از جانوران بی مهره کمتر است.
حسین بهرامی
خانه قهوه تخصصی