یکی از برجسته ترین محصولاتی که در رویداد جهانی قهوه رونمایی شد (در بهار اخیر برگزار شد)، تفت دهندة آزمایشگاهی Røst بود. دستگاهی با اندازه batch 100 گرم که طراحی و تولید آن در نروژ انجام شده است. شرکت Røst جایزه بهترین محصول را در این همایش از آن خود کرد. اولین مرحلة تولید تجاری این دستگاه هم اکنون آغاز شده است.
این دستگاه کوچک و شیک ویژگی های منحصر به فردی دارد:
جداسازی پوسته دانه ها
سیستم تهویه دود خروجی
صدای بسیار کم
نمایشگر لمسی برای نمایش، ذخیره و اشتراک گذاری روند فرآیند تفت که به این وسیله کاربران می توانند فرآیند تفت دانه ها را به صورت خودکارو یا دستی اجرا کنند.
این دستگاه توانایی اجرای فرآیندهای تفت را به صورت پی در پی و بی وقفه دارد. به این منظور در منبع حرارتی دستگاه از یک مشعل خاص (مشعل پروپان) استفاده شده است. این مشعل هوا را گرم کرده و آن را از طریق صفحة استیل استوانه ای شکل (درام)، به گردش درمی آورد. هوای گرم دانه های قهوه را گرم می کند و در عین حال درام دانه ها را به حرکت درمی آورد. بنابراین این دستگاه فرآیند تفت توسط درام (Drum Roasting) را با انتقال حرارت ناشی از حرکت دانه ها (Fluid-bed-like heat transfer) ترکیب می کند.
Sverre Simonsen، مؤسس و مدیر ارشد فناوری Røst Coffee در مصاحبه با روزنامه Coffee News دربارة اختراع جدیدی که درحال ثبت است گفته است: « انتقال حرارت از طریق درام در طول فرآیند تفت هیچ تأثیر منفی روی دانه ها ندارد و پس از پیش گرم شدن دستگاه، هیچ اختلاف دمایی وجود نخواهد داشت».
Sverre Simonson و برادرش Trond Simonson، مؤسس و مدیرعامل Røst Coffee، در ابتدا می خواستند دستگاه تفت دهنده ای با ظرفیت یک کیلوگرم برای علاقمندان روسترهای خانگی طراحی کنند. بعد از اینکه آن ها نمونة اولیة دستگاه را برای Tim Wendelboe و Morten Wennersgaard از شرکت Nordic Approach نمایش دادند، اشخاص برجسته ای دو برادر را ترغیب کردند تا اهداف پروژه را تغییر دهند و یک تفت دهندة آزمایشگاهی حرفه ای بسازند. از این طرح با اختصاص کمک هزینه ای از طرف بانک توسعه نوآوری نروژ حمایت شد. نمونة اولیة محصول 6 ماه بعد تهیه شد. 3 سال پس از آن نمونة نهایی آماده شد و هم اکنون فاز تولید محصول آغاز شده است.
Sverre Simonson می گوید: « ما هم اکنون در حال کارکردن روی تولید برای مشتریان آزمایشی هستیم. همچنین ما روی چرخة دوم تولید خود که تا اواخر اکتبر آماده می شود، کار می کنیم. در این سطح ما روی بازار اروپا متمرکز هستیم.»
همچنین سیمونسون اضافه کرد که این دستگاه با قیمت 5800 دلار آمریکا به فروش خواهد رسید که این به این معناست که این محصول به طور کامل از هدف اولیة خود (به عنوان یک دستگاه خانگی) فاصله گرفته است. البته با توجه به اینکه این پروژه با موفقیت عملیاتی شده است، امکان دارد در آینده در سطح مصرف کننده نهایی نیز اجرا شود.
سیمونسون می گوید: « در حال حاضر ما صرفاً روی تفت دهندة آزمایشگاهی Røst تمرکز داریم. ولی شاید در آینده از این تکنولوژی برای تولید محصولات دیگری استفاده کنیم».
ابوذر مفید
خانه قهوه تخصصی