1- آمار توليد قهوه برزيل
2- گذري بر تاريخچه قهوه برزيل
3- پارامترهاي
منحصر بفرد قهوه برزيل
4- مناطق اصلي توليد قهوه برزيل و انواع محصولاتشان
5- سفرنامه برزيل
توليد كل |
040/609/2 تن |
انواع |
عربيكا / ربوستا |
سطح كل زير كشت |
630/339/2 هكتار |
فصل برداشت |
اواخر فروردين تا پايان خردادبراي ربوستا اواخر خرداد تا مرداد براي عربيكا |
روشهاي فرآوري |
خشك و تر |
·
آمار صادرات
سبز |
462/808/1 تن |
سبز عربيكا |
263/648/1 تن |
سبز ربوستا |
199/160 تن |
قهوه بو داده شده |
989/201 تن |
سهم صادراتي كالا |
4/3% |
سهم در توليد ناخالص داخلي |
35 % |
*گذري بر تاريخچه قهوه برزيل
قهوه برزيل مسئوليت توليد يك سوم قهوه جهان را بعهده دارد .
اين موقعيتي است كه كشور در 150 سال گذشته همواره داشته است.
·
بيشتر مزارع قهوه در مجموع 000/27 كيلومتر مربع در مناطق جنوب شرقي در ايالات ميناس
جريس ، سائوپائلو و پارانا واقع شده اند .
·
اين مناطق از لحاظ اب و هوا و بافت طبيعي بهترين مناطق براي كاشت قهوه مي
باشند .
·
اولين نهالهاي قهوه در قرن 18 به برزيل آمد و در سال 1840 برزيل توليد كننده
اصلي اين محصول گرديد.
·
در سالهاي 1920 برزيل با حداكثر توليد 80 % مصرف ذقهوه دنيا را تامين مي كرد.
·
در سالهاي 1950 بر اثر افزايش توليد ديگر كشورها مخصوصاً كلمبيا وضعيت قهوه
برزيل وارد دوران بحراني گرديد .
·
قهوه به صورت طبيعي در برزيل نمي رويد و مي بايست در برزيل كاشت شود .
·
اولين بوته قهوه توسط فرانسيسكو درملو پلائه تا در ايالت پارا در سال 1727
كاشت شد .
·
طبق روايت تاريخ دانان برزيلي ها مي خواستند با كاشت و توليد قهوه وارد تجارت
قهوه شوند.
·
نزديكترين محل براي بدست آوردن دانه هاي قهوه براي كاشت ، گويان فرانسه بود .
·
بنا به دلايلي فرماندار گويان علاقه اي به در اختيار قرار دادن دانه ها به
ديگر كشورها نداشت .
·
پلائه تا را تحت لواي گروه سياسي به گويان فرانسه فرستادند تا مشكلات مرزي را
حل كنند.
·
در مسير برگشت به برزيل پلائه تا موفق شد با تحت تاثير قراردادن همسر فرماندار
گويان تعدادي از دانه ها و نهالهاي كوچك قهوه را كه در دسته گلي پنهان بود به
برزيل قاچاق كند.
·
كاشت قهوه با گسترش از پارا Para به ريودوژانيرو رسيد ، ولي اين توليد تنها به مصرف داخلي ميرسيد
يا بهتر بگويم مشتري خارجي نداشت .
·
در سالهاي ابتدايي قرن 19 وقتي درخواست اروپائيان و امريكاييها براي قهوه بالا
گرفت ، در واقع دو موج جهشي قهوه برزيل شروع شد.
·
موج اول در سالهاي 1830 تا 1850 اتفاق افتاد .
·
اين سالها همزمان بود با دوران ايجاد فضاي مخالف برده داري و همزمان رشد تكنولوژي
در كشاورزي
·
مزارع قهوه در ريودوژانيرو ، سائوپائلو و ميناس جريس در سالهاي 1830 به سرعت
شروع به رشد كردند و وسعت يافتند و 20 درصد نياز دنيا را توليد مي كردند.
در سالهاي 1830 قهوه به بزرگترين صادرات برزيل تبديل شد و 30 درصد نياز جهان را
براورده مي ساخت .
·
در سالهاي 1840 سهم صادرات جهاني قهوه اين كشور به 40 درصد رسيد و برزيل به
بزرگترين توليد كننده جهان قهوه مبدل گرديد.
·
در شروع صنعت قهوه به برده داري
وابسته بود . در اواسط قرن نوزدهم 1.5 ميليون برده براي كار در مزارع قهوه به
برزيل آورده شدند.
·
وقتي در سالهاي 1850 برده داري از طرف انگليس عملي غير قانوني اعلام گرديد ،
صاحبان مزارع كه به كافي بارون Baron و يا كافي كينگ مشهور بودن ، كم كم شروع به جذب مهاجران اروپايي
براي كار در مزارع شان شدند.
·
اگرچه برده داري داخلي در برزيل
تا سالهاي متمادي ادامه داشت كه نهايتاً در سال 1880 كاملاً برچيده شد.
·
دومين موج از سالهاي 1880 شروع و تا 1930 ادامه داشت . اين سالها همزمان بود
با دوره سياسي كه Café Con Leite قهوه و شير نام داشت .
·
اين لقب مربوط مي شود به قدرت و سلطه اقتصادي قهوه در سائوپائلو و توليدات
لبني در ميناس جريس .
·
رشد صنعت قهوه پاي ميليونها نفر مهاجر را به سائوپائلو كشاند و سائوپائلو از
شهري كوچك به بزرگترين مركزصنعتي جهان در حال رشد تبديل گرديد.
·
جمعيت ايالت سائو پائلو از 000/30 در سالهاي 1850 به 000/70 در سالهاي 1890 و
نهايتا به 000/240 نفر در سالهاي 1900 تبديل گرديد .
·
سائوپائلو با 000/000/1 نفر جمعيت در سالهاي 1930 از ريودوژانيرو كه بزرگترين
شهر برزيل و مهمترين مركز صنعتي برزيل بود پيشي گرفت.
·
در سال 1906 توليد بيش از اندازه قيمت جهاني قهوه را كاهش داد. دولت برزيل
براي حمايت از كشاورزان و منافع طيف خاص ثروتمند توليدكننده قهوه با خريد محصولات
اضافي و فروش آنها در فواصل زماني در بازارهاي جهاني قيمت را تثبيت مي كرد . (Valorization )
·
اين رويه جرقه اي بود براي رشد موقت قيمتها و اينكه صنعت قهوه برزيل به رويه
رو به رشدش ادامه دهد.
·
برنامه تثبيت قيمتهابطور موفقيت آميز بين كشاورزان و دولت ايالتي برزيل صورت
گرفت ولي نهايتاً با توجه به افزايش ذخيره جهاني قهوه و نهايتا وضعيت ركود اقتصادي
سالهاي 1930 ( Great depression ) ، وضعيت صنعت قهوه برزيل
را در هم ريخت .
·
در سالهاي 1920 برزيل نقش صاحب انحصار را در جان بازي مي كرد و 80 درصد نياز
جهاني به قهوه را برآورده مي ساخت .
·
با تمام تلاش و بازاريابي هاي جهاني كه دولت برزيل در سالهاي 1950 انجام داد
ولي سهم برزيل در صادرات قهوه جهاني بطور مستمر بدليل افزايش توليد ديگر كشورها
كاهش يافت .
·
ولي با توجه به تمامي اتفاقات ، در سالهاي 1960 قهوه 60 % صادرات برزيل را
شامل مي شد.
*در سال 1990 قوانين جهاني مصرف
قهوه به هم مي ريزد .
·
در اين سالها ذائقه مصرف كنندگان تغيير و به سمت طعمهاي ملايم و كيفيت هاي
بالاتر مي رود.
·
موافقت نامه هاي جهاني ( ICA ) در سالهاي 1980 - 1983
كه ما بين كشورهاي توليد كنده و مصرف كننده قهوه منعقد شده است كار بري لازم را
ندارد و پيروي از اين تعهدات به افزايش قيمت قهوه هاي ملايم و تضعيف قهوه با طعم
هاي سنتي مي شود .
·
برزيل با كاهش سهميه مخالفت مي كند و معتقد است كه اين كار سهم صادرات جهانيش
را كاهش مي دهد.
·
مشتريان كه از طرف امريكا خط داده ميشوند ، درخواست قهوه با كيفيت بالاتر را
مي كند و همچنين درخواست مي كنند قهوه با قيمت تخفيفي به اعضا موافقت نامه فروخته
نشود .
·
مقامات امريكايي به برزيل بدليل كاهش ندادن سهميه فروش جهاني اش انتقاد مي
كند.
·
Jorio Davsterدر آن سالها رئيس
مركز مطالعات برزيل معتقد است برزيل بدون كمك از طرف متعهدين به قرارداد نجات پيدا
مي كند.
·
نهايتاً كشورها نتوانستند شرايط قرارداد را با وضوعيت موجود مطابقت داده و در
آخر ICA در سال 1989
ملغي اعلام گرديد.
·
در سال 1989 انستيتو قهو برزيل كه قبلاً كنترل قيمت قهوه برزيل را با كنترل
توليد و عرضه در دست داشت ، منحل گرديد تا از دخالتهاي دولتي در جهت قيمت گذاري
آزاد جلوگيري شود.
·
تا امروز اهمال درمديريت كنترل كيفيت قهوه برزيل واضح مي باشد. بدليل اينكه
قوانين دولتي معيارهاي اقتصادي را در نظر مي گيرند ، اما امروزه توليدكنندگان
جهاني قهوه شروع به كشف راههايي با كيفيت بالاتر كرده اند و كميتهاي سنتي قبل كشش
لازم را ندارند .
*توليد
·
برزيل مسئوليت توليد يك سوم قهوه جهاني را به عهده دارد ، اين موقعيتي است كه
اين كشور در 150 سال گذشته همواره داشته است .
·
سال 2011 برزيل مقام اول جهاني را براي توليد قهوه سبز را بدست آورد. در پشت
سر برزيل ، ويتنام و اندونزي و كلمبيا
بدست آورند .
·
برزيل از لحاظ حجم توليد عربيكا و قهوه فوري در جهان بي همتاست.
·
حجم توليد نهايي 2011 ، 7/2 تن اعلام
گرديد كه در برابر حجم توليد ويتنام دومين توليد كننده قهوه دنيا دو برابر مي
باشد.
·
5/3 ميليون نفر در اين صنعت فعاليت دارند كه بيشترشان در منطقه
روستايي هستند.
*زراعت قهوه در برزيل
· 000/220 هزار مزرعه قهوه در مساحتي
حدود 27000 كيلومتر مربع از كشور برزيل را شامل مي شود.
· بيشتر مزارع در جنوب شرقي و شرقي
برزيل وكمي نيز در غرب و در ايالات , Minas Gerais
Parana , Sao Paulo مي باشد.
· Minas Gerais به تنهايي نصف توليد قهوه برزيل را داراست .
· بيشتر محصول مزارع در فصل خشك يعني از ماه خرداد تا اواخر مرداد برداشت مي
شوند .
· معمولاً برداشت كلي وقتي صورت مي
گيرد اكثر ميوه هاي قهوه رسيده اند .
· در بيشتر كشورها ، دانه هاي عربيكا
به روش تر فرآوي مي شوند و به Washed
Coffee معروفند ولي در برزيل عملا روش
خشك كه Unwashed ناميده مي شوند رايج است . نام ديگر Unwashed ، قهوه طبيعي Natural coffee مي باشد.
· تمام ميوه هاي قهوه تميز و براي 8
تا 10 روز در زير نور خورشيد قرار ميگيرند تا خشك شوند . اين مدت در صورت عدم
همكاري آب و هوا تا 4 هفته طول مي كشد .
· پوسته روئين ميوه خشك شده ، كنده
مي شود و سپس دانه ها طبقه بندي و جداسازي مي شوند .
*تنوع قهوه برزيل
· چندين نوع مختلف از خانواده گياه Coffea قابل كشت بوده
و نهايتا دانه هايشان قابل مصرف مي باشد. ولي دو گونه عربيكا و ربوستا بازيگران
اصلي اين صنعت مي باشند .
· عربيكا 70 درصد و ربوستا با 30
درصد سهم جهاني را دارا مي باشد.
· در برزيل مزارع عربيكا با مركزيت Mina Gerais قرار دارند .
· ربوستا در مزارع كوچكتر در جنوب
غربي Esprito Santo و شمال شرق Rodo
Nia كاشت مي شوند .
*يخ زدگي و خشكي
·
درختان قهوه قابليت تحمل هواي سرد را دارند ولي نه يخ زدگي .
·
يخ زدگي متوسط كه يخ سفيد White
Frosts ناميده مي شود ، شكوفه ها را از بين مي برد ولي
نهايتا شكوفه ها فصل بعد دوباره مي رويند .
·
يخ زدگي سفيد تنها محصول همان فصل را تحت تاثير قرار مي دهد ولي انواع شديدتر
سرما كه يخ سياه يا Black Frosts ناميده مي شود ، كل درخت را نابود مي كند و نتايج مخرب طولاني تري
را دارد .
·
بعد از يخ سياه درختان جديد مي بايست كاشته شوند و چند سال طول مي كشد تا به
بار بنشينند.
·
قيمت قهوه برزيل با توجه به حجم ، وسعت و سهم تجارت مي تواند تحت تاثير سرما،
بالا و پايين مي رود . سرماي زياد مي تواند قيمت جهاني قهوه را افزايش دهد .
·
هرچند سال يكبار سرمازدگي تاثير خود را بر روي كيفيت و كميت محصول قهوه برزيل
مي گذارد.
·
يخ سياه كشنده سالهاي 1975 در تاريخ 18 جولاي به مزارع, Minas Gerais Parana و سائوپائلو لطمه هاي زيادي وارد كرد.
·
محصولات همان سال لطمه زياد نخوردند چون 3/2 محصول قبل برداشت شده بود ولي
محصول سالهاي 1976 و 1977 با كاهش 73 % درصدي مواجه شدند.
·
قيمت قهوه در سالهاي 76 و 77 دو برابر شد وقيمتها پايين نيامدند تا اينكه در
مردادماه 1977 محصول كاملي برداشت شد.
·
آخرين سرماي سخت در سال 1994 وقتي كه در سرماي سخت در ماههاي خرداد و تير دو
هفته در جريان بود .
·
سرماي 1994 به سختي 1975 نبود ولي محصول سال 95 را تا 80% كاهش داد و نهايتا
قيمت جهاني قهوه در آن سال افزايش يافت .
*فرآوري صنعتي
قهوه برزيل
·
فرآوري هاي صنعتي قهوه برزيل به دوگروه مجزا تقسيم مي شوند . گروه اول قهوه
تفت داده شده و آسياب شده و گروه دوم قهوه فوري.
·
عاليت در زمينه قهوه تفت داده شده و آسياب شده بسيار سخت مي باشد و حدود 1000
كمپاني در اين زمينه فعاليت دارند .
·
بالعكس در زمينه قهوه غفوري تنها 5 كمپاني فعاليت گسترده دارند و 75 درصد از
سهم بازار را در دست دارند .
·
برزيل بزرگترين صادر كننده قهوه فوري مي باشد .
·
قهوه فوري 10 تا 20 درصد مجموع صادرات قهوه برزيل را دارد.
·
هر دو نوع قهوه به امريكا صادر مي شوند كه بزرگترين مصرف كننده قهوه جهان است
.
*صادرات قهوه برزيل
· قهوه برزيل هنوز يك محصول صادراتي
مهم مي باشد ولي به مرور در 50 سال گذشته اهميت آن كاهش يافته است.
· قهوه 50 درصد صادرات برزيل را در
سالهاي 1850 تا 1960 دارا بوده است.
· در سال 1960 به بعد سهم صادرات
قهوه رو به ركود رفت چراكه صادرات در ديگر صنايع و محصولات شروع به رشد كردند.
· در سال 1980 تنها 12 % از صادرات
برزيل مربوط به قهوه مي شد و در سال 2006
اين درصد به 2.5 % رسيد.
· برزيل به عنوان دومين مصرف كننده (
مرجع ) قهوه بزودي از امريكا در مصرف پيشي خواهد گرفت .
· براساس مصرف سرانه جمعيت برزيل
چهاردهم و همراه با اتيوپي ، دو كشوري هستند كه ضمن توليد ، مصرف بالاتري دارند .
*تعرفه ها
· براي صادرات قهوه برزيل مالياتي
وجود ندارد ولي واردات قهوه سبز و تفت داده شده به برزيل 10 درصد و فرآورده هاي
قهوه 16 % ماليات دارد .
· قهوه سبز قابليت صادرات بدون عوارض
را به 3 بازار بزرگ جهاني دارد ، امريكا ، اروپا ، ژاپن .اما قهوه فوري و قهوه
بدون كافئين عوارض 705 % براي اروپا و 10 % براي ژاپن دارد و امريكا معاف از
ماليات مي باشد .
*پارامترهاي منحصر بفرد قهوه برزيل
توانايي برزيل در جهان در توليد انواع قهوه مورد نياز بازار
جهاني در ميان ديگر توليد كنندگان منحصر بفرد است.
·
توليداتي شامل :قهوه عربيكا ، ربوستا ، طبيعي ، قهوه پوست كنده شده با كمي پوسته
گياه و يا قهوه كاملاً پوست كنده شده و شسته شده،
·
قهوه تك ريشه اي و يا قهوه
تركيبي
·
قهوه در حجم بالا و يا قهوه تخصصي
·
قهوه سفارشي و خاص و يا قهوه هاي ارگانيك ، جهان سازگار، تجارت عادلانه
·
اين تفاوتها و تنوع بدليل اين است كه قهوه برزيل در ارتفاعات ، خاك و آب و
هواي متفاوت رشد مي كند.
·
با ترويج و رشد گونه هاي
متفاوت و متنوع و استفاده از 3 نوع متد فرآوري متفاوت قهوه ، برزيل به واقع هر نوع
ذائقه اي را در جهان راضي مي كند.
·
مزارع قهوه برزيل معمولاً كوچك مي باشد ولي مزارع بزرگ نيز در برخي نواحي
موجود مي باشد .
·
مرغوبيت توليدات طبيعي اين مزارع با كيفيت بالاي فرآوري چند برابر مي شود .
·
تكنولوژي بالاي تفت قهوه همراه با تجربه تركيبات مختلف قهوه نيازهاي وارد
كنندگان قهوه را از نقاط مختلف جهان ، پاسخگو مي باشد .
·
جاي تعجب نيست كه قهوه برزيل در اشكال مختلف در چهار گوشه دنيا سرو مي شود .
·
برزيل همه نوع قهوه توليد مي كند . قهوه با شيريني طبيعي براي اسپرسو و قهوه ربوستاي مرغوب تا عربيكاي درجه يك
· قهوه تخصصي تك ريشه اي با بافت كامل و تعادل
كامل ، قهوه اي كه امروز مورد توجه
جهانيان است.
*مناطق اصلي توليد قهوه برزيل و انواع محصولاتشان
1- Sul Do Minas
اغلب مزارع كوچك واقع در كوهپايه بصورت فاميلي اداره ميشود .
بيشتر توليد اين منطقه فرآوري طبيعي ،پالپ طبيعي مي باشد و فرآوري تر به ندرت مي
باشد.
كيفيت قهوه : بافت كامل ، شيريني طبيعي ، حضور متعادل به
بالاي اسيد سيتريك مي باشد.
2- Café Do
Cerrado ( minas gerais )
دشت مرتفع همراه با باران تابستاني فراوان و زمستان خشك.
مزارع اغلب بسيار وسيع و مجهز به تكنولوژي ابياري قطره اي و توليدات اين منطقه
فرآوري طبيعي و پالپ طبيعي مي باشد.
كيفيت قهوه : بافت خوب ، اسيديته و شيريني بالا
3- Café Da
Chapada De Minas
منطقه كوچك با فلاتهاي مرتفع و دره و گلوگاهها و رودخانه ها
. داراي مزارع و املاك كوچك ، توليدات بصورت فرآوري تر و به ندرت بصورت طبيعي
فرآوري مي شوند.
كيفيت قهوه : حاوي عطر و مزه و تعادل مناسب بافت و اسيديته
4- café Das
Matas De Minas
داراي كوههاي فراوان ، برداشت دستي قهوه ، مزارع كوچك و پر
حجم از درخت قهوه فرآوري بصورت پالپ طبيعي
كيفيت قهوه : بافت خوب ، اسيديته و شيريني مناسب در قهوه
فرآوري شده به دو روش پالپ طبيعي
5- Café De Sao Paulo (
Mogiana )
كوههايي در جنوب و دشت در شمال . بسيار به Sul De Minas شبيه مي باشد .
فر آوري به صورت 100 درصد طبيعي و به ندرت پالپ طبيعي صورت مي گيرد.
كيفيت قهوه : اسيديته و بافت متعادل همراه با شيريني طبيعي
عالي
6- Café De Sao
Paulo ( Centro Oeste )
مزارع كوچك تا متوسط ، اغلب مزارع مكانيزه ، فرآوري طبيعي و
فرآوري پالپ طبيعي در منطقه غربي
كيفيت قهوه : اسيديته كم ، بافت ملايم ، شيريني سبك
7- Café Da
Montanhas Do Espirito to Santo
مزارع سنتي و متمركز در سراشيبي رو به اقيانوس آتلانتيك كه
با نسيم دريا جان مي گيرند. بيشترين محصولات از اين مزارع گرفته مي شوند و فرآوري
پالپ طبيعي مي باشد.
كيفيت قهوه : بافت خوب همراه با اسيديته مرموز و عجيب و
شيريني مناسب در درختان مرتفع و فرآوري پالپ طبيعي.
8- Conilon Ca
Pixaba
مزارع در State
Sprito Santo مجهز به بهترين لوازم براي كاشت
بهترين ربوستاها مي باشند .
كيفيت قهوه : مزه و طعم خاص كه بافت را در تركيبات قهوه
تقويت مي كند و معمولاً براي قهوه فوري استفاده مي شود .
9- Café Da Bahia
( Cerrado )
دشت مرتفع ، كاملا مجهز و مكلنيزه از كاشت تا برداشت و
كاملاً مجهز به سيستم ابياري
كيفيت قهوه : بافت متعادل همراه با شيريني و اسيديته معمولي
10- Café De
Bahia ( Planalto )
زمينهاي مرتفع كه براي كاشت قهوه هاي خاص در نظر گرفته شده
اند و توسط كشاورزان و مالكان كوچك اداره مي شوند .
كيفيت قهوه : بافت متوسط ، اسيديته واضح و شيريني طبيعي
11- Café Parana
Iguacu
منطقه اي صاف ، مزارع پرحجم از درخت قهوه
كيفيت قهوه : بافت متوسط با طعم واضح و اسيديته پايين و كمي
شيريني
12- Café De
Rondonia
دومين منطقه بزرگ كاشت كونيلون . كشاورزان كوچك با روش هاي
سنتي بر روي مزارع صاف گرمسيري كار مي كنند.
كيفيت قهوه : مزه و طعم خاص كه بافت را در تركيبات قهوه
تقويت مي كند و معمولاً براي قهوه فوري استفاده مي شود .
*سفرنامه برزيل
من خيلي خوشبخت هستم كه در مراسم بررسي قهوه هاي برزيل ، برداشت
امسال شركت داشتم. بعد از يك سفر 24 ساعته هوايي ، يك پرواز كنسل شده و 4 ساعت
رانندگي بالاخره به سائومورنسو در ايالت ميناس جريس رسيدم .
قرار بود در برنامه دم چش
(Cupping ) روزانه در مركز
فعاليتهاي فرهنگي در كارمو در ميناس براي يك هفته صورت پذيرد ، شركت كنم .
طي يك هفته ، ما هرروز صبح ساعت 8 شروع به چشيدن قهوه هاي
مرغوب محصول همان سال برزيل مي كرديم و اين كار را تا بعداز ظهر ادامه مي داديم .
براي آنهايي كه در جريان نيستند بايد بگويم قهوه برزيل رهبريت قهوه تخصصي جهان را
در اختيار دارد.
ما مي بايست بر روي 58 نمونه قهوه كار مي كرديم . اين نمونه
ها قبلا توسط داوران منطقه اي از بين دهها نمونه انتخاب شده اند و معمولا نمره اي بالاتر از 85 را كسب كرده اند .اين نمونه ها با
احراز شرايط لازم ، در برنامه حراج در فضاي مجازي حضور خواهند داشت .
يك هفته را با هورت كشيدن نمونه قهوه ها و نمره دادن به
انها گذرانديم و تا پنجشنبه به قهوه شماره 42 رسيديم . براي دم چش كردن اين همه
قهوه ، زمان و حضور ذهن كافي لازم داشتيم تا آخرين نمونه ها را تا جمعه بررسي كنيم
. بالاخره توانستيم 10 نمونه قهوه برتر را درجه بندي كنيم و نهايتاً 2 تا قهوه
بالاتر از نمره 90 را پيدا كرديم .
هرروز بعد از پايان برنامه دم چش ، سري به مزارع مي زديم و
با مزرعه داران گفت و گو كرده و شام را با آنها مي گذرانديم . عجيب بود كه آنها
اكثراً غذاي ايتاليايي مي خورند . خيلي براي من تعجب برانگيز بود كه مي ديدم در
وسط برزيل پيتزا در فر ذغالي و پاستا و نان مي خورند ، يك عالمه نان !!!
زبان برزيل پرتغالي است و من بيشترين تلاشم را كردم ولي
چيزي از آب در نيامد . خدارا شكر كه انجمن تخصصي قهوه برزيل ميزبان خوبي بود و
براي مشكل ارتباط كلامي ما راهكارهاي مناسبي پيدا كرده بود .
اولين دوره " پروگرام فنجان عالي " چهارده سال پيش در برزيل شروع شد . من شخصاً
عاشق اين برنامه هستم و در طي اين چهارده سال ، اين برنامه باعث توسعه و رشد وضعيت
كار و زندگي كشاورزان شده است .
كشاورزان مبلغ بالاتري براي محصولاتشان دريافت مي كنند و
خريداران مي توانند قهوه ها را قبل از خريذ بچشند . از همه مهم تر رفاقت و در كنار
هم بودن علاقمندان قهوه از نقاط مختلف جهان مي باشد .
پروگرام فنجان عالي مي تواند زندگي بهتري را براي كشاورزان براساس تلاش براي محصول بهتر را برايشان به ارمغان آورد.