سرانجام فضانوردان سوار بر سفینه های فضایی ، می توانند با قهوه فوری خداحافظی کنند . چراکه با اختراع ISSpresso ، آنها هر زمان که بخواهند می توانند اسپرسو بنوشند .
این دستگاه با 20 کیلو وزن براساس قواعد غلبه بر جاذبه صفر ، ساخته شده است .
طراحی و تولید آن 3 سال به طول انجامید و توسط دو شرکت ، گروه طراحی و مهندسی Lavazza و شرکت صنعتی آرگوتک که متخصص در کیترینگ فضایی هستند صورت گرفته است .
هفته گذشته " آی اس اس پرسو " توسط فضانورد ایتالیایی خانم سامانتا کریستوفورتی به ایستگاه فضایی اوربیتال حمل شد.
این خانم 37 ساله اولین کاپیتان در نیروی هوایی ایتالیا و اولین فضانورد خانم این کشور است و احتمالا اولین نفری خواهند بود که بزودی اسپرسو با طعم و سبک ایتالیایی را در ایستگاه فضایی اوربیتال بنوشد.
برای این اسپرسو ساز کپسولهای مخصوصی طراحی شده که می بایست در شرایط جاذبه صفر عمل کند .
این دستگاه اسپرسو ساز گامی بزرگ در تکنولوژی و ساخت دستگاههای اسپرسو ساز برای فضای خارج از کره زمین می باشد که در طراحی این ماشین دقت نظر بسیاری برای نکات ایمنی و امنیتی از طرف سازمان فضایی ایتالیا در نظر گرفته شده است .
یکی از چالشهای اصلی برای مهندسین طراح این بود که چطور در شرایط جاذبه صفر ، استخراج ایده آلی را برای اسپرسو که بصورت مایع می باشد داشته باشیم . همچنین طراحی قطعات فلزی این دستگاه می بایست به نحوی انجام می گرفت که توانایی بالایی در تحمل فشار داشته باشد .
قهوه درست کردن در فضا کار راحتی نیست مخصوصاً اسپرسو که برای درست کردنش آب 94 درجه می بایست با فشار بالا از میان ریز قهوه ها عبور کند .
برروی زمین جاذبه به ما کمک می کند و قهوه از بالا با پایین سرازیر می شود ولی در فضایی که بالا و پایین نداریم و جاذبه مفهومی ندارد، کار خیلی مشکل می شود و در نهایت اسپرسو بطور طبیعی سرازیر نمیشود . همچنین آب و یا قهوه داغ براحتی می توانند در فضا حرکت کرده و به فضانوردان و تجهیزات حساس الکترونیکی آسیب جدی وارد نماید.
براساس قوانین وضع شده در انستیتو ملی اسپرسو ایتالیا ، داشتن حداقل 9 بار فشار برای آماده سازی اسپرسو الزامی است . ولی در ISS presso تمامی قطعات و تجهیزات توانایی تحمل 400 بار را دارند تا جلوی هرگونه خسارت احتمالی گرفته شود . فضانوردان برای نوشیدن اسپرسو از نی استفاده خواهند کرد و فنجانی در کار نخواهد بود .
آقای چوزپه لاوازا ، نائب رئیس شرکت Lavazza بعد از نوشیدن اسپرسوی بدست آمده از ISSpresso طعم و عطر را کاملا مطابق با استاندارد این شرکت اعلام کردند.
مرحله بعدی برای تکمیل این پروژه بررسی روشهایی برای پردازش شیر و ساخت کف شیر در فضا می باشد که هنوز راه حلی برایش پیدا نشده است .
در دنیای بدون جاذبه ، جداسازی کف و شیر تقریباً غیر ممکن است و تنها راهی که در حال حاضر به نظر می رسد استفاده کردن از سانتر فیوژ می باشد . فرض کنید با سانترفیوژ کف شیر را جدا کردید ، چطور می خواهید آنرا بر روی اسپرسو قرار اده و کاپوچینو بسازید ؟ فعلا پاسخی برایش موجود نیست .
خانم کریستو فورتی که تا ماه می 2015 در ایستگاه اوربیتال اقامت خواهند داشت ، به همراه دیگر فضانورد امریکایی Terry Virts و فضانورد روسیه Anton Shkaplerov توسط راکت Soyuz و از ایستگاه Baikonur در قزاقستان به فضا پرتاب شده اند .
شاید برای شما در نگاه اول ، اختصاص بودجه و انرژی کلان جهت طراحی ماشین اسپرسو ساز فضایی که صرفاً کیفیت قهوه فضانوردان را افزایش می دهد، عجیب به نظر آید ولی با این اختراع پیشرو ، شرکت Lavazza بعنوان اولین برند قهوه جهانی می باشد که توانسته قهوه اسپرسو را در فضا به روش اصیل ایتالیایی سرو کند . همچنین با توجه به آینده گردشگری در فضا ، این اختراع به طور قطع خیال قهوه خورهای حرفه ای را هم راحت خواهد کرد !
با تشکر از افرادی که در جهت رشد و ارتقا دانش تلاش می کنند و آسایش و رفاه را به همنوعان خود هدیه می دهند .
رضا حواله دار