بهترین آسیاب آن است که ذرات یک سایز و همسان تولید کند . واضح است که تشخیص این نوع آسیاب کار آسانی نیست. برای این کار آزمایشی به نام Ro-Top میزان استحکام و یکنواختی آسیا کردن را تشخیص میدهد.
Ro-Top به این صورت است که مقداری قهوه را توسط دستگاه آسیاب کرده و سپس از میان چند الک با سایزهای مختلف رد می کنند . در این مبحث به دنبال نتیجه مناسب برای میزان پراکندگی دانه های ساییده شده میباشیم. شما باید به دنبال آسیابی باشید که با توجه به متد دم آوری شما، قهوه را به اندازه و سایز مناسب آسیاب نماید.
آسیاب تیغه ای
ارزانترین آسیاب ها
یک تیغه چرخان دارند. این آسیاب ها به بدترین نوع آسیاب معروف است . روش استفاده
از آنها به این ترتیب است که مقداری دانه قهوه اندازه گرفته شده را روی آن ریخته و
سپس دکمه روشن را زده و با چرخش تیغه و شروع به کار کردن آسیاب تیغه دانه ها را تکه
تکه می کند . چرخش تیغه کمک میکند که یک جریان هوا به وجود آید و دانه
ها را به مسیر تیغه بکشاند . در واقع این روش نیازمند تکان دادن آسیاب برای
شکل گیری و ساییده شدن منظم قهوه ها می باشد. در این مدل
آسیاب هرچقدر زمان طولانیتری قهوه ها را آسیاب کنیم باز هم با مشاهده ی
آن ها زیر میکروسکوپ درمیابیم که تفاوت های زیادی در اشکال قهوه های آسیاب شده
وجود دارد.
استفاده از آسیاب
تیغه ای باعث تضعیف موتور ، گرم شدن تیغه و انتقال حرارت است که به قهوه ها و نزول
کیفیت قهوه ها می شود . بیشتر این آسیابها یک اخطار مبنی بر عدم
استفاده از موتور برای یک دقیقه را دارند زیرا ریسک افزایش دمای موتور و تاثیر آن
بر طعم و رایحه قهوه وجود دارد.
خاکه
کلمه خاکه شامل
ذرات ۲۰۰ تا ۳۰۰ میکرون می شود که هنگام آسیاب به وجود می آید. هر آسیابی مقداری از
این خاکها تولید میکند ولی اگر ۳۰ درصد بیشتر نباشد
مشکلی برای طعم و عطر قهوه ایجاد نمی کند. همچنین ذرات بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ میکرون نیز وجود
دارند که فیلتر را مسدود میکنند و حتی طعم تلخی به قهوه می دهند. نمیتوان میزان
خاکه ای را که آسیاب تولید میکند تغییر داد ولی میتوان یک آسیاب مرغوب صنعتی
خرید.
** به چند نکته
زیر توجه کنید :
این دسته از آسیاب ها
کاملاً غیرقابل پیش بینی هستند به این معنی که ممکن است در آسیاب اول قهوه به دست
آمده کاملا مناسب برای دم آوری قهوه به متد معمولی و در دفعه بعد آسیاب (بدون هیچ
تغییری ) قهوه آسیاب شده مناسب برای اسپرسو باشد .
برای تهیه اسپرسو
آسیاب ۲۰۰ تا ۲۵۰ میکرون ،برای ۳۰ ثانیه استخراج بسیار
مناسب و حیاتی است متاسفانه با استفاده از آسیاب های تیغه ای امکان دقیق بودن این
اثر وجود ندارد.
آسیاب صفحه ای
این آسیاب ها صفحه ای
یا سنگی نامیده می شوند . می توانید آسیاب را روی اندازه مورد نظر خود تنظیم کرده و
با تغییر میان دو صفحه به اندازه های متفاوت میرسید . یک طرف صفحه ثابت و
طرف دیگر صفحه متحرک لبه دار است و دانه های قهوه مابین آنها می ریزد. در
این طراحی دانه ها بسیار راحت و یکدست آسیاب می شوند اما این آسیابها هنوز
کامل نیستند و در طی مصرف کم کم فرسوده می شوند و به مرور قهوه های خرد
شده به یکنواختی قبل نخواهند بود .
محققین در تلاش برای
اضافه ماندن تایمر و همچنین سهولت در مونتاژ آسیاب به نحوی هستند که به راحتی در
ماشین ظرفشویی قرار گیرد. آسیاب های صفحه ای معمولاً در دو نوع متفاوت مخروطی
و صاف تهیه میشوند که هر دو دارای مشکلات ساختاری می باشند .
معمولا آسیاب های مخروطی برای آسیاب های درشت تر و آسیاب های صاف برای آسیاب ریز
استفاده می شوند .
برای استفاده از یک
آسیاب صفحه این مراحل را طی کنید :
به طور کلی یک اسیاب صفحه ای بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان می آورد . بعضی از افراد معتقدند که اگر آسیاب تندتر کارکند خاکه بیشتری تولید میکند. بنابراین من یک آزمایش انجام دادم و در آن ثابت شد آسیاب دستی من ضعیف ترین عملکرد و ماشین برقی من نسبت به بقیه بهترین ضریب عملکرد را داشت. البته یک آسیاب صنعتی که بالاتر از هزار دلار قیمت دارد مسلماً عملکرد بهتری دارد پس باید کیفیت را در نظر بگیریم.
آسیاب صفحه ای روکش
ها ( صفحه روکش دار ) طول عمر بیشتر و قیمتی بین ۵۰ تا ۱۱۰۰ دلار دارند. قیمت
تنها فاکتور تعیین کننده نیست. برای انتخاب تنها به تبلیغات در مورد روکش
تیغه و قیمتهای بالای آسیاب توجه نکنید. اطلاعات کلی را از فروشنده بخواهید
و سری به فروشندگان آسیاب قهوه مخصوص رستوران ها بزنید بعضی از آنها دارای فاکتور
SAF میباشند. البته روزی خواهد رسید که با لیزر دانه
های قهوه را دقیقاً به اندازه مناسب و دلخواه به کمک فیزیک کوانتوم قسمت کرد
اما تا آن زمان دنبال آسیابی باشید تا هم قهوه تان تازه باشد و هم کیفیت یکنواخت
داشته باشد.
آسیاب دستی
این نوع آسیاب را
اکثر افراد دیده اند. امروزه به صورت خاص در مغازه هایی مانند
Zassen house آلمان مدلهایی از این ماشین ساخته می شود . این
آسیاب ها بسیار زیبا هستند اکثراً برای تزئین از آنها استفاده می شود . این
آسیاب ها را کاملاً از لیست خود خارج نکنید . ممکن است روزی هنگام مسافرت از
قدرت دست خود برای آسیاب کردن استفاده کنیم . محفظه این آسیاب ها بسیار کوچک
است ممکن است مجبور شوید چندین بار آن را پر و خالی کنید تا به سایز دلخواه
برسید. این مدل ها به صورت مخروطی مانند آسیاب صفحه ای ساخته می شود و به
صورت دیواری یا رومیزی قرار میگیرند.
شاید آسیاب های دستی
برای دکوراسیون فروخته شوند تا برای ساییدن قهوه، ولی بعضی از اینها نتایج مشابه
با آسیاب های خوب را دارند .
نگهداری از آسیاب
آسیاب ها نیازمند کمی
نگهداری هستند ولی بعضی نکات وجود دارند که باید به طور منظم به آنها پرداخت.