مارس 2015 ، شروع بمباران ها و حملات عربستان به شهر ها و مناطق یمن بود. اکنون دو سال از آن تاریخ میگذرد و مردم مظلوم بسیاری در جریان این خصومت ورزی های خشن جانشان را از دست دادند.
همچین بسیاری از زیر ساختها نیز در این کشور تخریب شده و شرایط بسیاری سختی برای آینده بوجود آورده است.
با توجه به اینکه زمینه فعالیت ما قهوه می باشد و یمن طی قرنها صادر کننده انحصاری قهوه جهان بوده است و همچنین با توجه به اینکه دوستانم در یمن در زمینه تولید و صادرات قهوه فعالیت میکنند، تصمیم گرفتم در سالگرد جنگ یمن و سعودی طی تماسی با آنها از حال و شرایط آنها با خبر شوم و گفتگویم را خلاصه وارتقدیم شما میکنم.
هفته ی گذشته با شبیر عزی (فعال در زمینه تولید قهوه) گفتگویی داشتم که چنین گفت :
شهر بندری موکا با دو سابقه منحصر به فرد تاریخی ، اولین محل کاشت تجاری قهوه در قرن 15 میلادی و اولین بندر جهان که از آن دانه های سبز قهوه صادر شده است ، در جنوب کشور یمن قرار دارد و علی رقم اینها قهوه یمن دارای خصوصیات بارز و متفاوت میباشد ، چالش تهیه این قهوه همواره وجود داشته و این که در جریان جنگ بیشتر نیز شده است لازم به ذکر است تولید قهوه یمن در حدود 200 هزار کیسه 60 کیلویی است.جنگ صادرات این محصول را بسیار پر هزینه و تا حدودی نا ممکن ساخته است.
تنها گزینه ی موجود برای صادرات سفر خطرناک از طریق یمن شمالی ، عبور از عربستان سعودی است. اما جنگ همیشه تجارت را متوقف نمی کند و اغلب جنگ ها برای گسترش و تقویت تجارت صورت میگیرد.
پس چرا این شرایط متفاوت برای قهوه یمن وجود دارد؟
مشکلات تولید قهوه یمنی پست های بازرسی متعدد ، تخریب کامل زیر ساخت ها و.... می باشد. ولی مسئله اصلی عدم وجود یک دولت مرکزی و متمرکز می باشد ، وزرات کشاورزی و تجارت عملکرد شفافی ندارد و هیچ کشور وارد کننده ای مایل نیست بدون مدارک موثقی از دوایر دولتی محصولی را از یمن وارد کند.
عدم صدور گواهی نامه تاییدیه که نشان دهد قهوه در یمن که کاشته شده است این مشکلات را برای خریداران بوجود میاورد.
بسیاری از سوداگران صنعت قهوه از این شرایط سود برده و با توجه به نزدیکی اتیوپی به یمن قهوه اتیوپی را به جای یمنی به خریداران عرضه میکنند.
این شرایط تولید کنندگان واقعی قهوه یمن را دچار مشکل فراوانی فراوانی کرده است و آنها نمیتوانند از سابقه درخشان قهوه یمنی دفاع کنند و این باعث گردیده قیمت این محصول در بازار جهانی دچار افت شدید گردد.
بدون سازوکار دولتی تولیدکنندگان فقط به بازار محدود و ضعیف داخلی دسترسی دارند و ادامه چنین شرایطی حتی به تولید کنندگان اجازه نمیدهد که کود، سموم و تجهیزات مورد نیاز برای ادامه ی تولید را برای سال های بعدی تهیه کنند و این به معنای از بین رفتن محصول قهوه یمن است.از طرفی دیگر تعطیلی بانکها در (صنعا) و نقل مکان به (عدن) کشاورزان را با مشکل نقدینگی مواجه کرده است.
چگونه می توان از انقراض قهوه یمنی که منبع اصلی درآمد زایی آنها است جلوگیری کرد؟
Europ Aid ، متشکل از علاقمندان اروپایی به قهوه ، هزار و ششصد نفر از تولیدکنندگان قهوه در سراسر استان (ریمه) را تحت پوشش قرار داده اند.
آموزش هایی در زمینه فنی ، سرمایه گذاری و بازاریابی و نحوه تشکیل تعاونی ها و غیره به آنها ارائه گردیده و قدم های مثبتی برای فائق شدن برمشکلات پیش آمده، برداشته شده است.
در این راستا در سال 2012 جلسات دم چش قهوه در عمان و اردن برگزارگردید ولی با این حال تنها راه مناسب برای حمل و نقل قهوه به خارج کشور، از طریق هواپیما های باری سازمان ملل میباشد.
و در انتها ما برای صلح در یمن و شرایط مساعد برای تولید کنندگان قهوه امیدواریم.
خلاصه گفت و گوی تلفنی
شبیر عزی – رضا حواله دار