از 50 سال پیش تا به امروز ، علاقمندان در مورد اهمیت و مرغوبیت محصول درختان قهوه کاشته شده در ارتفاعات صحبت می کنند و این سوال برای ما پیش می آید که چه اتفاقی در ارتفاعات باعث میشود این مرغوبیت به وجود آید.
وقتی این مورد را به صورت علمی مورد بررسی قرار میدهیم اطلاعاتی که از تحقیقات محققین به دست می آوریم دو پهلو می باشد!
ولی بررسی های بسیاری از محققان نشان می دهد که در یک قهوه نوع ثابت ، مزه ها در ارتفاعات متفاوت فرق می کند و گروهی دیگر از تحقیقات نشان می دهد کاپ پروفایل قهوه در هر ارتفاعی متفاوت است.قهوه های کاشت شده در ارتفاعات بالا اسیدیته و پیچیدگی بیشتری دارند و قهوه های ارتفاعات کم طعم قوی تری ایجاد می کنند .
اگر واقعا تفاوتی در ارتفاع کاشت وجود دارد ، این تفاوت چگونه ایجاد می شود ؟
ورزشکاران حرفه ای مخصوصا کوهنوردان ، با شرایط متفاوت در ارتفاعات آشنا هستند . آنها به خوبی می دانند تراکم هوا با افزایش ارتفاع کاهش می یابد و این باعث می گردد که اکسیژن کمتری در هر دم وارد ریه ها گردد.شاید تصور کنیم درختان قهوه که مانند ما ریه ندارند که برایشان این موضوع مهم باشد !
محققان کشاورزی در کاشت کاهو ، تربچه و تعداد دیگری از گیاهان در ارتفاعات متفاوت در شرایط مشابه ، به این نتیجه دست یافتند که ارتفاع نقش بسیار مهمی در نحوه رشد و طعم و مزه نهایی محصولات کشاورزی بازی می کند .مسلماً این موضوع بخوبی می تواند بر روی کیفیت محصول درختان قهوه تاثیر گذار باشد . تغییرات فشار هوا یکی از موضوعاتی است که در تغییر ارتفاع حادث می شود .
موضوع دیگر کاهش دما در ارتفاعات بالاتر می باشد و مدارک مطالعاتی زیادی در زمینه تاثیر درجه حرارت هوا روی محصولات مخصوصا درمورد قهوه وجود دارد . مدت زمان طولانی تبدیل شکوفه تا گیلاس رسیده قهوه باعث می شود که عامل حرارت بسیار تاثیر گذار باشد .
نکته مهمی را که باید در نظر بگیریم این است که درجه حرارت در همه نقاط جهان در ارتفاعات مثلاً2500 متری شبیه به هم نیست و هر چقدر ما از خط استوا فاصله بگیریم ، درجه حرارت کمتری در ارتفاعات مشابه با نزدیکی خط استوا خواهیم داشت .
به طور مثال درجه حرارت هوا در ارتفاع 2500 متری از سطح دریا در هاوایی به مراتب خنک تر از ارتفاع 2500 متری از سطح دریا در کلمبیا است و این شرایط آب و هوایی باعث می گردد که در قهوه هاوایی طعم اسیدی تر و پیچیده تری به وجود آید که این خصوصیات در قهوه کلمبیا به ندرت یافت می شود .
خلاصه کلام دوستان عزیز ؛
محصول درختان قهوه براساس اختلاف فشار متفاوت هوا در ارتفاعات و همچنین تغییر درجه حرارت در ارتفاعات دارای طعم و کاپ پروفایل متفاوتی می شود .
رضا حواله دار
نکته : فعالان قهوه با اصطلاحات SHG و SHB آشنا هستند . این دو نشانگر قهوه های کاشت شده در ارتفاعات بالا می باشند که دارای چگالی بالاتری هستند .